Élet a tengeren

2020.07.25. 15:30

Rekordot döntött a szélerőművek drónnal történő ellenőrzésében a zichyújfalui Pál Károly

A pandémiás időszakban Angliában, Németországban és Hollandiában is járt szakember mesélt portálunknak élményeiről.

Elekes Gergő

Sokadik turnusát tölti már a vizen Pál Károly

Fotó: Zavaczki Krisztián

A feol.hu és a Fejér Megyei Hírlap oldalain is beszámoltunk arról, hogy a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke, a Fejér megyei Pál Károly 2019 áprilisa óta az Északi-tengeren vizsgál drónokkal szélerőműveket. Mivel a tevékenység a nyílt vizen történik, mondhatni önkéntes karanténban végzik a szakemberek a monstrumok vizsgálatát, ám időnként parta szállnak. Vajon mennyiben befolyásolta a koronavírus-fertőzés az ő tevékenységüket? Erre kerestük a választ.

Több országban is jártál a járvány kirobbanása óta, mit tapasztaltál ezekben?

– Országonként változó, hogy miként reagáltak. Németország például szerintem nagyon paranoiás, ők akár az utcán is egymásnak ugranak, ha nincs az embereken maszk vagy nem tartják be a kötelező szabályokat. Hollandia már picit lazábban kezelte a kérdést, persze a szabályokat ők is betartották, de amint lehetett, újra kinyitották a bárokat. Viszont a tömegközlekedés náluk is megköveteli a fokozott óvatosságot: a vonaton végig maszk van az embereken.

Amikor Magyarországon kezdtek lazulni a korlátozások, én akkor voltam Angliában, ott pont akkor állt meg az élet. A Luton repülőtéren például egyedül voltam a biztonsági őrrel. Elég szürreális élmény volt. A briteknél most minden le van zárva, nem is nagyon mászkálnak az emberek az utcán, hasonló a helyzet, mint ami nálunk volt márciusban. Ők kicsit későn kapcsoltak.

Kihalt Luton repülőtér
Fotó: Pál Károly

Nyugat-Európában a mai napig divatos az Uber, ők úgy védekeznek, hogy kötelezték a sofőröket egy plexipajzs felállítására az első és a hátsó utastér közé.

A mostani munkavégzésre közvetlenül Amsterdamba repültem Budapestről, az út alatt végig hordanunk kellett a maszkot, a gép ablakából kinézve pedig már-már ijesztő dolgot láttam: rengeteg óriáshajó vesztegelt a tengeren, távol a parttól, mintha valami fura torpedójáték tábláját néztem volna.

Vesztegelő hajók a tengeren
Fotó: Pál Károly

Egy kifejezetten elszigetelt munka a Tiéd. Mennyiben akadályozta ezt a vírus?

– Alapjában véve ugyanazzal a 6 emberel vagyunk összezárva egy 400 tonnás hajón, az Emswinden, így túlzottan sok emberrel nem találkozunk. Észt a kapitány, ukrán a főgépész, az elsőtisztünk indonéziai, a másodtisztünk dél afrikai, és Fülöp-szigeteki a szakács. Ami a vírus miatt alakult ki, az az, hogy a kapitányunk elrendelte a reggelenkénti kötelező testhőmérséklet-mérést. Ha valaki valamilyen tünetet vél felfedezni magán, azonnal jelentenie kell, nagy gond esetében pedig életbe lép a Medevac-eljárás, vagyis helikoptert küldenek értünk, és kihozzák a beteget.

Az Emswind hajó, Károly jelenlegi lakóhelye, háttérben a turbinákkal
Fotó: Pál Károly

A cikk írásának pillanatában (07.22. – a szerk.) egyre távolodunk a parttól, Hollandiához és Németországhoz vagyunk közel az Északi-tengeren. A német szabályok szerint két hétnél nem lehetünk tovább egyhuzamban a tengeren.

Két munkavégzés között természetesen voltam itthon a családomnál, ilyenkor a saját megnyugtatásomra és az ő védelmükre mindig elvégeztetek egy tesztet.

Sokadik turnusát tölti már a vizen Pál Károly
Fotó: Zavaczki Krisztián

Új rekord

A napokban érkezett a hír, hogy Károly egy új rekordot is felállított: a dróntechnológiát megelőzően, korábban alpintechnikával ugyanis mindössze 1 darab erőművet tudtak a szakemberek megvizsgálni, ám a zichyújfalui szakembert is magában foglaló csapat 25 szélturbina ellenőrzésével végzett 1 nap alatt.

Gratulálunk!

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szeleromuveket-vizsgal-dronokkal-az-oceanon-pal-karoly-3056456/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában