Évszázados probléma

2020.07.01. 07:00

Pont kerülhet a villámárvizek végére az új záportározóval Bakonycsernyén

Olyan léptékű beruházás indul a nagyközségben, ami nemcsak az árvizekkel sújtott saját utcáit védi majd meg a lezúduló felszíni vizektől, hanem akár a többi települést is a Gaja mentén.

Palocsai Jenő

Törő Gábor, Turi Balázs és Molnár Krisztián a helyszínen: megoldódhat a régi probléma Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Sajtótájékoztatót tartott kedden Turi Balázs polgármester a település Súrhoz közeli határában. A vezetőtől megtudtuk: – Bakonycsernye tele van vízfolyásokkal, és ezeknek is köszönhetően csodaszép természeti környezettel büszkélkedhet, ám ami áldás, az néha átok is. A hirtelen lezúduló csapadék már évtizedek óta nagy problémát jelent. Régebben csak az árvizek miatt képződő károkat igyekeztek helyreállítani, ám 2010. óta inkább a megelőzésre került a hangsúly.

A beruházással védetté válik a Táncsics és József Attila utca környéke

Az önkormányzat évről-évre különféle védművek építésével igyekszik a problémát orvosolni. Az elmúlt tíz évben közel félmilliárd forintot költöttek a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére, de még ezekkel a nagy összegű beruházásokkal sem sikerült Bakonycsernye minden részét megvédeni. Most újabb védmű épül, melyhez a forrást a Fejér Megyei Önkormányzat külön keretből biztosítja. A korábban Tórétnek nevezett területen épül majd a tározó, közel 360 millió forint értékben Ez egy megközelítőleg húsz négyzetkilométeres vízgyűjtő területről fogadja majd be a csapadékvizet, derült ki Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök beszédéből, aki hozzátette, hogy az elképzelések szerint még ebben az évben meglesznek a tervek, illetve a szakhatósági engedélyek. Ha ez megvalósítható, akkor a jövő év elején elkezdődhet a közbeszerzési eljárás, majd nyár környékén a kivitelezés.

A szintén meghívott vendégként jelen lévő Törő Gábor országgyűlési képviselő beszédében abbéli reményét fejezte ki, hogy a beruházásnak köszönhetően védetté válik a korábban sokat szenvedett Táncsics és József Attila utca, és valamennyi terület a tározón túl.

Törő Gábor, Turi Balázs és Molnár Krisztián a helyszínen: megoldódhat a régi probléma Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Korábban a József Attila utcában a levezető árkok kialakítatlansága és szabályozatlansága miatt több ingatlan került víz alá. Ezek rendbetétele éppúgy a projekt tartalmát képezi, mint a Zirc felé vezető főút alatti híd fenékszintjének átépítése. Utóbbira azért van szükség, mert a jelenlegi megoldással visszaduzzasztja a vizet, elárasztva a korábban már említett utcákon fekvő ingatlanokat. Ugyanezen híd mellett egy közel 100 méter hosszúságú támfalat is újjáépítenek a beruházás során, ami a gyakran előforduló magas vízállás miatt megsüllyedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában