Tartalmasan telt ez a nyár

2020.07.24. 11:30

Négy hét után zár a 43 gyermeket tanító, szórakoztató Erzsébet-tábor

Egy teljes hónapon át zajlott a tábor a faluban, de minden jónak vége szakad egyszer, így ma, pénteken, elbúcsúznak egymástól a táborlakók.

Palocsai Jenő

A gyerekek nemcsak ültették, de ápolták, öntözték is a növényeket, sőt megismerték, fajtától függően, mindegyik ízét, illatát vagy éppen hasznosságát

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A R.M.Á.I. Kazinczy Ferenc Tagiskolájában jártunk, amelynek hatalmas méretei a régi bányász időket idézik, amikor még 300 feletti létszám tanult itt.

Az erdő szomszédságában álló intézmény ősztől 155 fővel indul, igaz, a tanulók fele a környező településekről jár ide. Isztimérről, Bakonykútiból, Bodajkról, sőt volt, hogy Fehérvárról is járt ide kisdiák, mondta Kovács Géza, az iskola vezetője.

Horváth Istvánné a tábor helyi koordinátora elmondta: – Két napunk volt rá összesen, hogy papírra vessük a terveket, de ennek ellenére volt kirándulás is, például Csákvárra a Vértesi Natúrparkba, ahol még egy boci születését is láthatták élőben a gyerekek. A legtöbb foglalkozást igyekeztünk úgy kialakítani, hogy beleférjen a profilunkba, hiszen ökoiskola vagyunk.

Így került sor a négy hét alatt többek között gyógynövény­ültetésre, erdőjárásra vagy akár levendulagyűjtésre is.

A gyerekek nemcsak ültették, de ápolták, öntözték is a növényeket, sőt megismerték, fajtától függően, mindegyik ízét, illatát vagy éppen hasznosságát
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bakonykútiba is ellátogattak a gyerekek, ahol a gyalogtúra végén az egyik tanítónő édesanyja már bográcsban gőzölgő ebéddel és persze süteménnyel várta a fáradt vándorokat, akik utána még tyúkot is simogathattak.

Tegnapi látogatásunk után közvetlenül Székesfehérvár-Kisfaludra indult éppen a csapat, „a tíz gida és a két Zita”, vagyis Vargáné Gáspár Zita és Pittnerné Zámbó Zita, közvetlenül reggeli után.

A gyerekek napközbeni ellátását a helyi vállalkozások nemcsak kiszolgálták, de támogatták is, így volt, amikor a megrendelt áruk mellé egy hatalmas dinnyét adott ajándékba a zöldséges.

Nemcsak az önkormányzat, a tantestület heti váltásban dolgozó két-két tagja és a helyi vállalkozások segítették a tábort, hanem közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok is.

Ezek a középsulisok is valaha ennek az iskolának, a kincsesi Kazinczynak a falai között tanultak.

Az élményeik bizonyára maradandók lesznek éppúgy, mint az általuk ültetett fűszer- és gyógynövények magaságyásai az iskola udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában