Fontos feladat az utak karbantartása

2020.07.22. 07:25

Megújuló utak Balinkán – Két pályázatból készül el három szakasz

Az elmúlt tíz évben hat utca lett felújítva a másik településrészen, Mecséren, így most Balinkán a sor.

Palocsai Jenő

Ezt a mecséri utcát már korábban felújították

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fontos feladat az utak karbantartása, ezért Wéninger László nagy hangsúlyt fektet erre. Mecséren már jó utakon járhatnak a lakók, ám Balinkán csak egy út újult meg, kereken két évvel ezelőtt. A két településrész közötti egyensúly is fontos, de az utak állapota is így kívánta meg a sorrendet.

A polgármester elmondta:

– A tavalyi évben a Belügyminisztérium kiírt egy feladatellátást segítő pályázatot, melynek segítségével több utca burkolatát is felújíthatjuk. A Petőfi utca főút alatti részére pályáztunk, amely szakasz a sportpálya mellett fut. Ennek az útnak a burkolatfelújítása sokat elvesz a teljes összegből, így a maradék pénz csak arra elegendő, hogy a balinkai temető mellett kanyarodó Gyöngyvirág utca végét is le tudjuk aszfaltozni. A Gyöngy­virág utca nevezett részére és a Petőfi utca 300 méteres szakaszára 15 millió forintos támogatást nyertünk és ehhez tizenöt százalékos önrészt kell biztosítanunk, vagyis körülbelül hárommillió forintot.

Ezt a mecséri utcát már korábban felújították

Ezenkívül lesznek a településnek további költségei a fejlesztés kapcsán, ugyanis a Gyöngyvirág utca végén meg kell oldani a felszíni vízelvezetést. Az út egyik felén érkező csapadékvizet egy áteresz kiépítésével át kell vezetni az útpálya alatt, hogy az az utca másik oldalán kialakított fedetlen árokban el tudjon folyni. Ehhez a most ott található árkot is ki kell tisztítani.

Ezek a tervek régiek, ám a koronavírus miatt lelassultak az események, meséli Wéninger, aki hozzátette, hogy nincsenek elkésve, mert ez év végéig kell befejezni a beruházást.

Tavasszal indultak a Magyar Falu Program lehetőségei is. A felújítás előtt álló Gyöngyvirág utcába torkollik egy apró, meglehetősen meredek zsákutca, az Ady. A Gyöngyvirág utca jelenleg nem lakott bevezető szakaszára és az Ady Endre utcára 20 millió forintot nyertek, és ha az árajánlatok úgy érkeznek be, hogy egy kivitelező teríti le az összes szakaszt, akkor reményeik szerint egy felvonulással elkészül valamennyi még az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában