Nem szakad meg a hagyomány

2020.07.29. 07:14

Megtartják idén is a csókakői Szent Donát búcsút

Immár 247 éve minden augusztus eleje Szent Donátról, a szőlőskertek védelmezőjéről szól a Móri Borvidékhez tartozó településen. A közel két és fél évszázad összes öröme és bánata a háttérbe szorult mindig a nyár utolsó hónapjának elején, mert a patrónus és a hozzá is intézett könyörgések mindennél fontosabbak voltak.

Palocsai Jenő

Hogy ne szakadjon meg a hagyomány, még ha kissé „csökkentett üzemmódban” is, de megtartják idén is a csókakői Szent Donát búcsút. Szombaton és vasárnap kirakodó- és kézműves vásárban sétálhatnak az érdeklődők, míg a gyerekek és a fiatalok a kör- és a lánchintán foroghatnak, garantáltan másfél méteres távolságra egymástól, a levegőben. Fűrész György polgármester szerint a törvényeket és rendeleteket be kell tartani, ennek megfelelően az új szabályokhoz kell igazítani a búcsú megszervezését, azonban hangsúlyozta: a mostani nehéz időkben nem érdemes elfordulni a védőszenttől. A patrónusról elnevezett plébániatemplomban vasárnap tartanak szentmisét, a Szent Donát Borrend lovagjainak jelenlétében. A smaragdzöld taláros hagyományőrzők, sok más gazdához hasonlóan, az oltár elé viszik boraikat, hogy az ünnepi asztalra áldott ital kerülhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában