Interaktív kapcsolat és érdekképviselet

2020.07.16. 07:35

Kétharmaddal új elnök 33 év után Neukum Flórián

Július 10-i, időközi választási közgyűlésén, a korábbiaknál jóval magasabb részvétel mellett, a Fejér Megyei Ügyvédi Kamara kétharmados többséggel Neukum Flóriánt választotta új elnökéül.

Sági Zoltán

Neukum Flórián: Két területen feltétlenül javítani kell a teljesítményen Fotó: Pesti Tamás (archív)

A testületet korábban elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesként vezető ügyvéddel, a kamara frissen megválasztott elnökével Zichy ligeti irodájában beszélgettünk. Az előzményeket összefoglalva Neukum Flórián elmondta, harminchárom évig állt Mikó Péter a kamara élén, akit rendre ellenjelölt nélkül újított meg tisztségében a testület. Az ő halálát követően azonban megváltozott a helyzet. 2020-ban ketten is indultak a posztért, ami új viszonyokat teremtett a tagság számára. A kampány aktivitása korábban, az elmúlt közel három évtizedben meg sem közelítette a mostanit. A korábbi választási közgyűléseken a kamarai tagság 15-20 százaléka vett részt. 2020. július 10-én azonban a megye ügyvédeinek 60 százaléka jelent meg a választáson.

Feje tetejére állt náluk az élet

– Ami nagyon tiszteletre méltó szám – összegzett az elnök. – Az elmúlt 3 évtized egyik nagy eredménye volt a nyugalom, ami a mi pályánkon sem minden kamarára jellemző – válaszolta a kérdésre: személyében vajon a folytonosságra adta-e le voksát a tagság. – Ezzel együtt változtatások is szükségesek lesznek – folytatta. – Érzékelem azt a várakozást a tagság részéről, hogy a kamara, elsősorban az érdekképviselet terén, komolyabb aktivitást tanúsítson. Emellett komolyabb, interaktív kapcsolatot szeretnék a vezetés és a tagság között. E két területen feltétlenül javítani kell a teljesítményen, ami a célom és szándékom is.

Neukum Flórián: Két területen feltétlenül javítani kell a teljesítményen
Fotó: Pesti Tamás (archív)

– Kevés olyan hivatásrendet tudok, ahol annyira a feje tetejére állt az élet, mint nálunk – utalt a jövő további feladataira. – Az elmúlt években a nagy kódexek, a polgári törvénykönyv, a büntető törvénykönyv vagy akár az eljárási törvények, a közigazgatási eljárás is megváltoztak. A kamarának fontos feladata abban segítséget nyújtani, hogy a tagság a változásokat követni tudja. Az oktatás már csak azért is kiemelten fontos, mert 2020-tól az ügyvédeknek is kreditpontokat kell gyűjteniük ahhoz, hogy praxisukat megtarthassák. De fel kell készülnünk az ingatlan-nyilvántartás 2022-re tervezett teljes átalakítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában