A határban felavatták a szőlő védőszentjének szobrát

2020.07.30. 07:10

Immár Szent Orbán őrzi a pákozdi szőlőt, illetve pincéket

Az eseményről a borok nagy kedvelője és szakértője, egykori kollégánk, Silye Sándor küldött színes beszámolót.

Silye Sándor, Sági Zoltán

Kupi László ismerteti a szobor „itatásának” a rendjét

Fotó: Silye Sándor

Kisfaludot elhagyva, Pákozd előtt a busz megáll, innen már csak 200 méter, és ott lesz a Csordás-Nagy pince. Ott is van, nem a pince, hanem egy tér székekkel, asztalokkal, emberekkel, poharakkal, borospalackokkal, mögötte meg szőlő. Amott színpad, mellette a mai program tárgya, a fából faragott… Nem, nem királyfi, hanem felavatásra váró szobor, Szent Orbáné, akit a szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelnek, Csordás István alkotása. Jöttek sorban az emberek, bort kedvelők, meghívottak, autóval, busszal vagy gyalog. Ott volt Pákozd polgármestere, Kardos Ádám, Takács János, aki korábban vezette a települést, Südi Mihály, Lovasberény elöljárója, Székesfehérvár képviseletében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, Kardos Péter lelkész, Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője. És díszruhába öltözött borlovagrendek – a Police, a Dunamenti Szent Orbán Adonyból, a Noé-hegyi Szent István Székesfehérvárról, a Szent Benedictus Velencéről, az Enyingi Borkedvelők Rendje – tagjai, valamint „civilben” érdeklődők, közreműködők.

Kupi László ismerteti a szobor „itatásának” a rendjét
Fotó: Silye Sándor

A bemutatást követően a Székesfehérvár Kisfalud Búzavirág Dalkör éneke vezette fel a szobor áldását, amelyet Kardos Péter lelkész tett meg. A borrendek tagjai meglocsolták a szobrot, a hagyományoknak megfelelően: jó évjáratban borral, rossz esetén sáros vízzel „tisztelik” meg Szent Orbánt. Mivel 2019 kiváló szőlőt adott, a poharakból löttyent a nedű „Igyál, Orbán!” felkiáltással. Később nem csak a szobor ivott… Szólt a zene, a pákozdi Abajka citerazenekar műsora vidított, majd a társaság felsétált a közeli erdőben található pincéhez, ahol Kupi László karddal lefejezett egy pezsgőt, a piknik közepette a jelenlévők beszélgethettek borról, ételről és – az életről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában