Már zajlik a kivitelezés

2020.07.02. 07:00

Idén több mint kétszáz új parkolóhely épülhet a kórház környékén

A Modern városok program keretében több mint kétszáz új parkolóhelyet alakítanak ki idén a kórház közvetlen környezetében, ezzel várhatóan jelentősen csökkennek a környék évek óta fennálló parkolási gondjai.

Héjj Vivien

A közel egy évtizede fennálló parkolási problémákra megoldást jelenthet – egy időre legalábbis biztosan – az újonnan épülő parkoló az egészségügyi intézmény közelében Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Javában zajlik a tereprendezés a Seregélyesi út és a Kikindai utca közötti saroktelken. A Modern városok program keretében ezúttal egy 156 férőhelyes parkolóval igyekszik enyhíteni az állam és a város az ide érkezők közlekedési gondjait. Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő a beruházás kapcsán felidézte, tíz évvel ezelőtt, amikor még a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke volt, a megyei önkormányzat fenntartásában állt a kórház. A parkolás már akkor is gondot okozott, a meglévő parkolóhely kevésnek bizonyult.

A beruházás várhatóan szeptember közepére készülhet el

– Az egyik gondolatunk az volt, hogy a megyei fenntartású – ma a szociális és gyermekvédelmi főigazgatósághoz tartozó – területen bővülhetne a parkolás lehetősége. A közös döntéseink során változott a világ, az állam lett a kórház fenntartója, de az álom, amely ma már 10 éves, megmaradt, ennek eredményeként állhatunk ma a leendő parkoló építési területén – fogalmazott Vargha Tamás államtitkár. Törő Gábor országgyűlési képviselő köszönetet mondott a városnak azért, hogy a parkolási gondok megoldása is része lett a fejlesztéseknek. Kiemelte, a parkolóhelyek bővítése nemcsak a fehérváriakat, hanem a megyéből érkezőket is szolgálja. Hozzátette, a személygépjárművet használók száma folyamatosan jelentősen emelkedik, így jogos a parkolók iránti igény.

A közel egy évtizede fennálló parkolási problémákra megoldást jelenthet – egy időre legalábbis biztosan – az újonnan épülő parkoló az egészségügyi intézmény közelében Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Szent György Kórház főigazgatója, Bucsi László beszédében elmondta, a Modern városok program szakmai részét képezi egy belgyógyászati tömb építése is. Egy háromemeletes modern, 21. századi épületbe költözhet a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztály. Jelenleg is folyamatban van a családbarát szülészeti ellátást szolgáló centrum kialakítása, és várhatóan szeptemberre fejeződhet be. Itt helyet kap három műtő és egy egynapos sebészeti ellátást biztosító centrum is. Emellett zajlik a pszichiátriai és a gyermekpszichiátriai épületek fejlesztése, valamint egy oktatási centrum kialakítása.

Cser-Palkovics András pol­gármester kiemelte, az itt épülő 156 férőhelyes parkoló, amely az ingyenes zóna részét képezi, nagy előrelépés a fennálló problémák megoldásában.

– Magyarország kormánya egy történelmi jelentőségű fejlesztési tervet hagyott jóvá a Modern városok program keretében. Fehérvár történelmét tekintve ilyen jelentőségű fejlesztési program nem volt, és általában is elmondható a magyar nagyvárosokról, hogy viszonylag rövid idő alatt ennyi területen – oktatás, egészségügy, sport, kultúra, turizmus, közlekedés – ilyen volumenű programot még nem hajtottak végre az országban – mondta a polgármester, aki hozzátette, a beruházás kormányzati támogatás segítségével, magyar forrásból jöhet létre, mintegy 176 millió forintból. A beruházás szeptember közepére készülhet el. A polgármester lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a kórház területén belül kezdődő tömbfejlesztéssel egyidejűleg az intézmény dolgozóinak külön parkolót alakítanak ki, ami azt eredményezi, hogy további külső parkolóhelyek szabadulhatnak fel. Emellett az iparvágányok helyén további 52 új parkolóhelyet alakítanak ki, az ehhez tartozó közbeszerzési eljárás már folyamatban van. A városrész önkormányzati képviselője, Dienesné Fluck Györgyi hangsúlyozta, a környéken lakók számára is nagy könnyebbséget jelent a fejlesztés.

Már megkezdődtek a kórháznál új parkolóhelyek kialakítását célzó
munkálatok Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában