Horvát–magyar katonai együttműködés

2020.07.07. 14:15

Fontos parancsnokság települhet Fehérvárra

Rövidesen az Alba Regia laktanyában kialakított létesítményekben kezdi meg működését a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság.

Tihanyi Tamás

Szerződéses és tartalékos katonai pályára is van lehetőség

Fotó: Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

A szervezet leendő parancsnoka, Denis Tretinjak vezér­őrnagy a tervek szerint augusztus első napján veszi át beosztását. A parancsnok és a parancsnokságra kijelölt horvát katonák az elmúlt napokban lefolytatott ülés keretében ismerkedtek meg a leendő fehérvári állomáshellyel. A szakmai előadások során a résztvevők áttekintették a hadosztály-parancsnokság létrehozásával kapcsolatos feladatok időrendjét. A horvátok tájékoztatást kaptak arról is, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre a magyarországi külszolgálat során élet- és munkafeltételeik megteremtéséhez.

Mindez az utolsó szakmai egyeztetés volt a két fél között. A parancsnokság augusztustól már a horvátokkal kiegészülve, mint nemzetközi katonai szervezet folytatja feladatait a NATO Kezdeti Műveleti Képességének, majd 2022-re a NATO Teljes Műveleti Képességének eléréséért.

Vezető képünk illusztráció. Fotó: FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában