Figyelmetlen autósok miatt hatan megsérültek, hárman elhunytak

2020.07.07. 11:30

Figyeljünk oda a közutasokra!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly országos figyelemfelhívó kampányt indított Biztonságunk az Ön kezében van! címmel, amely során számos óriásplakátot és molinót helyeztek ki az utak mentén. A kampány idén is folytatódik.

Borsányi Bea

A gyorsforgalmi utak mellett a fő- és mellékutakon is történnek balesetek

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. A tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet is túllépte. Fejér megyében is történtek halálos balesetek. – Az elmúlt 10 évben számos munkatársunkat érte közlekedési baleset Fejérben, melyek közül 6 járt személyi sérüléssel, 3 pedig halálos kimenetelű volt – tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Kommunikációs osztályvezetőjétől.

2010-ben az egyik munkavállaló gépi fűkaszálást végzett az M7-es autópályán. A töreki pihenőhely lassítósávjában haladt, amikor egy tehergépjármű hátulról nekiütközött. A traktor az ütközés következtében felborult, vezetője a járműből kizuhant és olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. 2015-ben egy kézi kaszálást követően történt baleset szintén az M7-esen, ahol a munkásokat a brigádszállító gépjárműbe beszállás közben ütötte el egy szabálytalanul közlekedő tehergépjármű. Egyikük a helyszínen életét vesztette. A harmadik baleset is az autópályán történt 2017-ben, s ez esetben is egy tehergépjármű volt a hibás: két, kátyúzást végző közutast ütött el munkavégzés közben, akik közül az egyik meghalt. A megyében történt esetekből az is következhetne, hogy elsősorban a teherautó-sofőrök a vétkesek, ám számos balesetet okoznak személygépkocsi-vezetők.

A gyorsforgalmi utakon csak 2018-ban 83, közutasokat érintő baleset történt. A legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik: vagy nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást, vagy figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik és ezért becsapódnak a munkavégzők közé. Az elmúlt évben 37 esetben terelőelemeknek – táblák, villogósor terelőkúp, terelőfal – vagy járműveknek ütköztek a figyelmetlen közlekedők, 12 esetben pedig köz­utas autónak, ebből kilencszer úgynevezett ütközési ener­gianyelő eszközbe csapódtak be, melyek a munkaterületen dolgozókat védik, valamint a balesetet szenvedett járműben utazók sérüléseit is csökkentik.

A gyorsforgalmi utak mellett a fő- és mellékutakon is történnek balesetek
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Mit tehetnek az autósok? A munkaterületek sebességkorlátozási szabályait betartva haladjanak el a közutakon munkát végzők mellett. A kihelyezett jelzések, valamint a sebességkorlátozás minden esetben szükséges, még ha az autósok adott esetben nem is értik az okát. Legyenek türelmesek, hiszen néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az az idő, amit azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak, viszont a sebességgel együtt nő a baleset valószínűsége is. Természetesen a Közút is igyekszik még jobban védeni munkatársait azzal, hogy a terelések kiépítésének koreográfiáját újratervezték, és az előjelzéseket meghosszabbították az egyes munkaterületeknél úgy, hogy a tényleges munkavégzéstől távolabb kezdődjön a korlátozás. Így, bár nagyobb területet zárnak le, nagymértékben tudják munkatársaikat védeni.

Ugyanakkor tény, hogy a munkaterületeken történő balesetek nemcsak itthon, hanem a világ valamennyi pontján problémát jelentenek, ám Magyarországon a környező országokhoz képest jóval nagyobb a tranzitforgalom, az autósok pedig a ha­zai­tól gyakran jelentősen eltérő közlekedési morált képviselnek.

Figyeljünk a közutasokra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában