Lakást bérelnék százezerért!

2020.07.30. 14:00

Fejér megyében bővült a kínálat lakások terén, az árak pedig alapvetően csökkentek

A napokban fény derült a felvételi ponthatárokra, amellyel párhuzamosan a leendő egyetemisták mozgolódni kezdtek: albérletet keresnek!

Szanyi-Nagy Judit

Az új építésű lakás nem olcsó, a bérelhető panellakások árai érezhetően csökkentek Fotó: Pesti Tamás

Ősszel több mint 68 ezer hallgató kezdheti meg magasabb szintű tanulmányait az ország több pontján. A beiratkozás és a nagy izgalmak mellett a lakhatásra is gondolni kell, így akinek nem sikerül a kollégiumi felvételije – netán nem is célozza meg a közös lakóhelyet –, annak eladó vagy bérelhető házban, lakásban kell gondolkodnia. Amennyiben nem helyben lakik.

Weisz Ildikó ingatlanszakértő lapunk megkeresésére elmondta: noha portfóliójukban főleg ingatlaneladással foglalkoznak, kis részben a kiadó lakások értékesítése is a feladatkörükbe tartozik. Ezen belül is főként az új építésű ingatlanok piacán találhatók meg, így az irodán belül kevésbé érezték meg, hogy a főiskolások, egyetemisták albérletkeresésbe kezdtek volna.

A szakértő általánosságban arról beszélt: az albérletpiacon a tulajdonosok lehetőleg hosszú távra, legalább egyéves szerződéssel próbálják kiadni lakásaikat. A kínálat pár hónappal ezelőtt bővült, az árak pedig – már csak a koronavírus hatására – csökkentek. Azonban az így kialakult gazdasági válság miatt (amelynek mozgatórugója, hogy nem kiszámítható a jövő, az, hogy a járványhelyzet visszatér-e) a drágább, új építésű albérletek iránt nincsen nagy kereslet.

Ilyen például egy társasházi lakás a székesfehérvári belváros közelében. Egy efféle elhelyezkedésű és kondíciójú, 80 négyzetméteres ingatlant most havi 270–330 ezer forintért bérelhet a lakó. A „hagyományos” panelok esetében jobbak a kilátások: míg hónapokkal ezelőtt 120–150 ezer forintért bérelhettek lakást a beköltözők, addig most 80–100 ezer forint között mozog azok ára.

Az új építésű lakás nem olcsó, a bérelhető panellakások árai érezhetően csökkentek Fotó: Pesti Tamás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a bérelhető ingatlanokat kínáló hirdetések száma a felvételi ponthatárok kihirdetése óta napról napra tempósan emelkedik. A szakértő szerint a folyamat nem áll meg: a következő egy-két hétben további bővüléssel lehet kalkulálni.

– Ezen a héten már 38–42 százalékkal többen kerestek kiadó lakást, mint tavaly, amikor szinte ugyanekkor hirdették ki a ponthatárokat – nyilatkozta közleményben a szakértő. Az általunk megszólaltatott Weisz Ildikó székesfehérvári tapasztalatait megerősítve hozzátette: „Az erősebb kereslet azzal is magyarázható, hogy most a tavalyinál alacsonyabbak a bérleti díjak, részben a koronavírus-járvány negatív hatása, valamint a kínálatbővülés miatt. A kínálat annak is köszönhető, hogy a járvány miatt sok, rövid távra kiadó lakás került piacra, ráadásul ennek a tevékenységnek a jövője is bizonytalan a küszöbön álló szabályozás miatt.”

Mindezek fényében azt gondolhatnánk, ha magas a kereslet, növekedni fognak a bérleti díjak. Balogh László szerint azért nem várható efféle díjemelés ebben a szezonban, mert „a keresők egy jelentős része azokból az átköltözőkből áll, akik egy másik bérleményt cserélnek szebbre, jobbra vagy olcsóbbra. A hátrahagyott albérletek miatt viszont a kínálatban megjelenő és üresen álló kiadó lakások száma nem csökken.”

Az országos statisztikát tekintve Budapesten csaknem 15 ezer kiadó lakásból válogathatnak a diákok, a paletta az V., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XIII. kerületben a legszélesebb. A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben és Pécsett több mint 700 albérlet volt elérhető már a pontszámok kihirdetésekor, Szegeden és Győrben pedig több mint 500 kiadó lakás vagy ház hirdetése volt éles – értesültünk a kapcsolódó sajtóközleményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában