A szülők jellemzően jól boldogultak a kérvényezésnél

2020.07.28. 14:00

Ezren még maradnak egy évet az óvodában Fejér megyében

Idén január 1-től új eljárás szerint bonyolódott a tanköteles korú gyermekek visszatartására vonatkozó eljárás. A szülőknek az Oktatási Hivatalhoz kellett kérelmet beadni. Tapasztalatokat kérdeztünk.

Bokros Judit

Óvodai ballagás: a tanköteles korú ovisok jó része szeptembertől iskolába megy, de vannak, akiknek még kell az egy év óvoda

Fotó: Fotóillusztráció: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

2020. január 1-jétől csak a szülő kérelmezheti, hogy az adott év augusztus 31-ig hatéves kort betöltő, tankötelessé váló gyermeke még egy évet maradhasson óvodában. Az eljárást az Oktatási Hivatalon keresztül kell lebonyolítani, oda kell küldeni a kérelmet, amely különféle szakértői véleményekkel is alátámasztható.

A hivatal a területileg illetékes szerveihez, jelen esetben a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központhoz továbbítja a kérelmeket, s a döntés itt születhet meg. Vagy ha a központ nem tud dönteni az adott gyermekről, akkor bevonhatja a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálatot. Ezen szereplőket is kérdeztük a tapasztalatokról.

Az Oktatási Hivatal (OH) az alábbiakról tájékoztatott: Fejér megyéből 603-an kérelmezték az Oktatási Hivatalnál, hogy tanköteles korú gyermekük további egy évig óvodában maradhasson. A hivatal 159 esetben vonta be a döntés előkészítésébe az illetékes szakszolgálatot, 444 esetben pedig a szülő által benyújtott dokumentumok alapján döntött. A kérelmeket a szülők jellemzően pontos adatokkal, az előírt módon nyújtották be.

Több mint négyezer

A 2020/2021. tanévben tanköteles korúvá váló 4109 Fe­jér megyei gyermekből végül összesen 1078-an maradnak további egy évig óvodában. Ebből az Oktatási Hivatal határozata alapján 558-an maradhatnak, további 520-an pedig a pedagógiai szakszolgálat szakvéleménye alapján vehetnek részt még egy évig óvodai nevelésben (utóbbi gyerekek szüleinek nem kellett kérvényt beadni az OH-hoz).

A tankötelezettség hatéves kornál korábbi megkezdésével (korábbi iskolakezdéssel) kapcsolatos kérelem Fejér megyéből a hivatalhoz nem érkezett.

Óvodai ballagás: a tanköteles korú ovisok jó része szeptembertől iskolába megy, de vannak, akiknek még kell az egy év óvoda
Fotóillusztráció: Mártonfai Dénes / Tolnai Népújság

Nem volt több vizsgálat

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője, Mile Anikó elmondta: a kérelmek beadása utáni időszakban összességében nem volt több vizsgálat, mint korábban, tehát nem voltak az átlagnál jobban leterheltek. Ám mivel a szakszolgálat szakértői bizottsága január 15-ig saját hatáskörben dönthetett arról, hogy iskolaérettnek tartja-e a gyermeket, vagy sem, az ezt megelőző időszakban megszaporodtak az igények. Korábban a bizottságoknak több idejük volt megvizsgálni az óvodásokat, hiszen egészen a tavaszi beiratkozási időszakig volt erre lehetőség. Legutóbb viszont igyekeztek mindent január 15-ig teljesíteni.

Mile Anikó úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központtal (POK), előzetesen megbeszélték a dokumentációt, a legfőbb szakmai szempontokat. A POK illetékesei a kérelmek nagy részében saját hatáskörben hozták meg a döntést az iskolakezdésről vagy annak halasztásáról.

A következő nevelési évre is érdemes azonban előkészülni – tette hozzá Mile Anikó. A szakértői bizottság szeptembertől január 15-ig a sajátos nevelési igényű (SNI), valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek (BTMN) vizsgálatánál javaslatot tesz a tankötelezettség teljesítésének megkezdésére vagy további egy év óvodai nevelésre az ötödik életévüket betöltött, de hatévesnél fiatalabb gyermekek esetén. A szakértői bizottság ezt a javaslatot az első vizsgálat és felülvizsgálat alkalmával is megteszi, így azok a szülők, akiknek a gyermekénél felvetődik az atipikus fejlődés gyanúja, már ekkor kérhetnek vizsgálatot a szakszolgálatnál.

Mile Anikó, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat vezetője
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Aki kérte, maradhatott

A székesfehérvári, jelenleg még három telephelyen működő Belvárosi Brunszvik Teréz Óvodában a 2019/2020-as nevelési évben tizennégy csoport volt, ebből négy egész, valamint három fél csoportba jártak nagycsoportos gyerekek.

Zelenák Adrienne óvodavezetőtől megtudtuk: végül minden olyan tanköteles korú óvodás maradhat még egy évet, akinek a szülei ezt kérelmezték az új eljárásban. Így a 112 gyermekből tíz (tehát körülbelül 10 százalék) érintett, s ez az arány megegyezik a korábbi évekével.

A vezető és kollégái segítették a szülőket – például szakmai anyagokat kerestek nekik, óvónői véleményt adtak ki –, ám a tapasztalat szerint az Oktatási Hivatalon keresztül mindenki jól és önállóan le tudta bonyolítani az eljárást. Volt, aki több szakvéleményt csatolt a kérelemhez, más pedig az óvónő véleményével igyekezett alátámasztani azt, hogy még nem iskolaérett a gyermek.

Zelenák Adrienne szerint ilyenkor valóban azok maradnak plusz egy évet, akik nem elég érettek az iskolára, és itt elsősorban a szociális képességekre kell gondolni. Néhány hónap is óriási változásokat hozhat, s egy-egy félénkebb gyermek sokkal bátrabbá válhat ez idő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában