Jelentős a veszteség

2020.07.20. 20:00

Egyes nyelviskolák a diákok közel felét elvesztették az elmúlt hónapokban

A járvány miatt sok diákot elveszítettek az egyes nyelviskolák országos és helyi szinten is. Az általunk megkérdezett intézmények vegyes tapasztalatokról számoltak be. Közös azonban, hogy az esetleges második hullám érkezését felkészülten várják.

Héjj Vivien

Jó lenne, ha visszaülhetnének az iskolapadba

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Több százezer diák örülhetett a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlésének, egyes üzletágakat ez a döntés negatívan érintett. Mint az tudott, nagyságrendileg százezer korábban végzett hallgató vette, veheti át idén a diplomáját nyelvvizsga nélkül. Ehhez a számhoz hozzáadódik azon tanulók létszáma, akik 2020. augusztus 31-éig sikeres záróvizsgát tesznek, hiszen a könnyítés őket is érinti. Egyes felmérések szerint országosan 20–30 ezerrel csökkent a nyelviskolákban tanulók létszáma a vírushelyzet és a nyelvvizsgamentesség miatt. A nyelvtanfolyamok március közepén a koronavírus miatt kezdtek leállni, a folyamatban lévő képzések pedig jellemzően – a lehetőségekhez mérten – az online térbe költöztek.

Online tér

Jelenleg országos szinten már tapasztalható kisebb-nagyobb felélénkülés a nyelviskolák tekintetében, azonban a járványhelyzet hatásait továbbra is érzik az intézmények. Megkérdeztük a Katedra Nyelviskolát, hogyan vették az elmúlt hónap akadályait és milyen stratégiával készülnek az esetleges második járványhullám érkezésére. Megtudtuk, az intézménynek márciusban nagyon hirtelen kellett reagálnia a járványhelyzetre és az ezzel egyidejűleg bevezetett szigorításokra. Ekkor első lépésként ki kellett választani azokat az online platformokat, amelyeken keresztül továbbra is hatékonyan folytatódhatott az oktatás, ám visszaesést így is tapasztaltak. Az általunk megkérdezett nyelviskola oktatásszervezője kérdésünkre elmondta, a járványhelyzet miatt az előzetesen tervezett tanfolyamok 20–50 százalékát tudták átköltöztetni az online térbe.

– A nyelvvizsgák főszezonja a tavaszi hónapokra tehető, és a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése miatt jelentős létszámú diákot veszített a piac. A mi nyelviskolánkban is sok nyelvtanfolyamot fel kellett függeszteni vagy meg kellett szüntetni. A nyelvvizsgákra vonatkozóan gyorsan reagálva kétfajta online nyelvvizsgát tudtunk lebonyolítani. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek – tudtuk meg Török Ágnes oktatásszervezőtől. Az enyhítéseknek köszönhetően ismét lehetőség nyílik a tantermi oktatásra – természetesen a szükséges higiéniai előírások betartásával. – A hallgatók fokozatosan térnek vissza az iskolánkba, de az online oktatás sem szűnt meg – tette hozzá Török Ágnes.

Körülbelül 50 százalékos visszaesés

A nyári hónapokat tekintve elmondta, nagy sikernek örvendenek a nyári nyelvi táborok, melyeket idén még nagyobb felelősséggel és odafigyeléssel bonyolítanak. Emellett az online oktatás lehetősége továbbra is adott a hallgatók és az érdeklődők számára. A második hullámra készülve az eddig bevezetett oktatási formák és óvintézkedések mellett folyamatosan dolgoznak újabb módszereken, amelyek lehetőséget nyújthatnak a nyelvtanulók számára ahhoz, hogy az oktatást továbbra is magas színvonalon vehessék igénybe. A Hello English nyelviskola vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be az elmúlt hónapokkal kapcsolatban. Mint azt a cég ügyvezetője elmondta, a veszélyhelyzet bejelentését követően már márciusban 40 százalékkal csökkent a tanulók létszáma. Március 26-án az iskola áttért az online oktatásra, ezzel egyidejűleg további 10 százalékkal csökkent a tanulólétszám. Ez az árbevétel szempontjából is hasonló nagyságú, körülbelül 50 százalékos visszaesést jelentett. A járvány mellett a nyelvvizsgamentesség is további csökkenést hozott.

A nyelviskoláknak is az online térbe kellett áthelyezniük az oktatást Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Míg a járvány 50 százalékos veszteséget okozott nekünk az érintett hónapokban, a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése miatt ötnél kevesebb tanulót veszítettünk, ami normál körülmények között elenyésző, viszont a veszélyhelyzet ideje alatt, amikor szó szerint a túlélésért küzdöttünk, ez a veszteség is érzékenyen érintett bennünket – emlékezett a járvány időszakára Papp István ügyvezető.

A nyári időszak évek óta nem tartozik a főszezonhoz a nyelviskolában, általában gyengébb az év többi hónapjánál, ez idén sincs másképp. A tantermi oktatás azonban a korábbiaknak megfelelően folytatódik jelenleg.

– Minket az engedélyezett képzéseink köteleznek a tantermi oktatásra, ez alól a veszélyhelyzet idejére a kormányrendelet mentesített bennünket. A rendelet június 9-i módosítása értelmében visszatértünk a tantermi oktatásra. Az online oktatáshoz létrehozott platformokat jelenleg is fenntartjuk egy esetleges második hullámra számítva, s bár most nem folyik online oktatás, napi szinten használjuk az eszközöket, hogy a megszerzett tapasztalat ne vesszen el – tette hozzá az ügyvezető, aki kérdésünkre elmondta, alapjaiban nem hozott markáns változást a kialakult helyzet az oktatás módszerében és formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában