mikor temethetjük újra királyainkat?

2020.07.11. 07:45

Az Árpád-ház DNS-e elárulta magát

A Göttingeni Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) szakemberei genetikai vizsgálatok alapján megtalálták az Árpád-házi királyokra jellemző DNS-t.

FMH

– Magyarországon hosszú időn át egységes volt a magyarság eredetének megítélése, amely főleg a hagyományokra, legendákra támaszkodott – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, amikor bejelentette a tudomány sikerét.

A miniszter véleménye szerint a magyarság kutatási eredményei eddig tézisek felállításával érzelmi alapon fogalmazódtak meg, amit szinte azonnal követtek az antitézisek. – Ebből a helyzetből ki kellett mozdulni, amiben segítséget nyújtottak a most megjelent eredmények, amelyek szinte természettudományos pontosságúak, ténynek tekinthetők – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Székesfehérvárt talán fokozottabban izgatja a felfedezés, mert sokan vélik úgy, hogy egyszer igenis odamehetnek királyaik sírjához egy szál virággal. Csak III. Béla személye volt ismert, ebből indultak ki, így megtalálták a csak az Árpád-házra jellemző Y-kromoszóma DNS-ét. Az OOI és a külföldi kutatóintézet sikeresen nyerte ki a DNS-t, így bebizonyosodott, hogy a csontváz valóban III. Béla királyé. Erdő Péter bíboros hozzájárult, hogy a Fehérvárról a budapesti Mátyás-templomba hurcolt királyi csontokat megvizsgálják.

Ezután sikerült azonosítani az Árpád-házi DNS-t és Vak Béla csontjait is. A Göttingeni Egyetem és az OOI egymástól függetlenül hozta meg ugyanazt az eredményt, ami már bizonyítékként szolgál, hogy azonosítottak két Árpád-házi királyt, királynét és két csecsemő csontvázát. Fehérvári kérdés lehet: mikor temethetjük újra királyainkat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában