Zöldprogram a Masterplastnál

2020.07.03. 17:30

Az akvizícióval a vállalat az építőipari alapanyagok újrahasznosításában is előrelép

Újabb akvizíciót követően indítja be egyedülálló, környezetbarát szolgáltatását a legnagyobb magyar építőanyag-gyártó.

Sági Zoltán

Tibor Dávid: A Masterplast az akvizícióval a körforgásos gazdálkodást is támogatja Fotó: Leskó Tamás

A Masterplast Hungarocell zöldprogram néven a hazai építőiparban elsőként indítja el körforgásos gazdálkodási rendszerét – áll a vállalatcsoport szerdán, röviddel 17 óra után kiadott közleményében. Az egyedülálló program lényege az, hogy a Masterplast az általa értékesített hungarocell, vagyis expandált polisztirol (EPS), valamint az extrudált polisztirol (XPS) termékek felhasználása során keletkező maradék, vágott anyagot visszagyűjti, majd – újra feldolgozva – hőszigetelő thermobeton anyagot állít elő belőle. A program elindítását a társaság frissen bejelentett újabb akvizíciója teszi lehetővé. Ennek keretében a Masterplast megvásárolja a FidelisBau Kft. vállalatot, a thermobeton gyártóját. A felvásárlással a Masterplasthoz kerülnek a polisztirolhulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyek, valamint az újrahasznosításhoz szükséges gyártási technológiák is.

Nagyban szervezik meg a fel nem használt anyagok gyűjtését

– Úgy gondoljuk, hogy a mostani akvizícióval és az erre épülő Hungarocell zöldprogrammal példamutató úttörői leszünk a körforgásos gazdálkodás meghonosításának a magyar építőiparban. – fogalmazott a bejelentés kapcsán Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. Elmondta még, a környezetkímélő szigetelőanyagok előállítását és a termékek lehető legmagasabb fokú újrahasznosítását célzó környezettudatosság a vállalat üzleti gondolkodásában az új akvizícióval még markánsabban jut kifejezésre. A program ugyanis azzal jár együtt, hogy a Masterplast – elsőként a hazai építőiparban – egyedülálló, új szolgáltatást vezet be. Visszaveszi partnereitől és feldolgozza a tőle vásárolt polisztiroltermékek felhasználása során keletkező tiszta, vágott anyagot – ezzel is támogatva a körforgásos, megújuló gazdálkodást.

Tibor Dávid: A Masterplast az akvizícióval a körforgásos gazdálkodást is támogatja Fotó: Leskó Tamás

Megtudtuk, a Hungarocell zöldprogram elindítását több tényező tette egyrészt indokolttá, másrészt lehetővé. Az indokok egyike, hogy a jelenlegi építési gyakorlatban – a polisztirol anyagok felhasználása során – a méretre vágásból keletkező káló, azaz felhasználási veszteség mértéke elérheti a 3–5 százalékos arányt. Ezen anyagmenyiség – a megfelelő megoldás híján – hulladékká válik. Becslések szerint évente akár a 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék térfogata. Ami – a jelentős mértékű környezetterhelésen túl – egyre növekvő költséget is jelent az építőipari kivitelezők számára. A tiszta, vágott polisztirol azonban értékes alapanyagként szolgálhat az újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához.

Jóval szélesebb körben

A programot lehetővé, másrészt, a felvásárlás tette. Mert bár a Masterplast termékpalettáján 2002 óta megtalálható a thermobeton, vagyis az újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton, annak gyártója és beszállítója – 2002-es alapítása óta – a FidelisBau Kft. volt. Ez a vállalkozás rendelkezik a polisztirolhulladék begyűjtéséhez, szállításához és feldolgozásához szükséges hatósági engedélyekkel, valamint a megfelelő gyártási technológiával. A most megvalósuló, nagyságrendileg 100 millió forint vételárú akvizíció tervezett megtérülése 7 év. Ám ezt jelentősen gyorsíthatja a készülő új hulladéktörvény bevezetése. A FidelisBau Kft. telephelye Csóron helyezkedik el, 25 km-re a Masterplast sárszentmihályi központjától. A vállalat az akvizícióval, illetve kiterjedt partnerhálózatának és logisztikai eszközeinek felhasználásával képessé válik arra, hogy a korábbinál jóval szélesebb körben szervezze meg a fel nem használt anyagok visszagyűjtését és újrahasznosítását. Ezzel a körforgásos gazdálkodást támogatja. A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a Masterplast. A hulladékból így nem a környezetet terhelő veszteség, hanem az épületek energiaigényét tovább csökkentő, újrahasznosított termék lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában