kiderült egy s más

2020.07.13. 14:00

A pákozdi óvoda ügye még tovább folytatódik

Továbbgyűrűzik az új pákozdi óvoda másfél éve üresen álló épületének kálváriája. Megszólalt a kivitelező, aki új megvilágításba helyezte a helyzetet.

S. Töttő Rita

Puska József és a dokumentáció, amely mentén érvel: a kivitelezési munkák a szerződés szerint megtörténtek, mondja Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Néhány héttel ezelőtt meghívást kapott a Fejér Megyei Hírlap az új pákozdi óvoda másfél éve üresen álló épületének bejárására. Itt elhangzott, hogy az épület műszaki átadás-átvétele tavaly májusban megtörtént, ám azóta kiderült egy s más. Akkor a kivitelező számonkérése merült fel, akit azonban erre a bejárásra nem hívtak meg. Puska József, az építtető cég vezetője a cikk után úgy érezte, mindenképpen meg kell szólalnia és elmondania az álláspontját.

- Ha meghívtak volna erre a bejárásra, elmentem volna, együttműködő lettem volna. Ha ott lettem volna, sok kérdésre választ kapott volna a szakmai grémium. Nem célom, hogy az óvodát ne lehessen rendeltetésszerűen használni, sőt szeretném, hogy a gyerekek minél előbb mehessenek óvodába – fogalmazott a kivitelező, s kiemelte: nagyon fontos és dokumentumokkal tudja igazolni: amit neki szerződés szerint el kellett végezni – azaz a közbeszerzés mögé csatolt költségvetési kiírás és műszaki tervek alapján kulcsra kész állapotban átadni az épületet -, azt megtette.

Puska József és a dokumentáció, amely mentén érvel: a kivitelezési munkák a szerződés szerint megtörténtek, mondja Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- A teljesítésemet leigazolta a szakmai grémium – nem egy műszaki ellenőr, hanem három, plusz az akkori polgármester – fogalmaz, s mutatja is az erről szóló dokumentumot. Ezen „az eljáráson felvetett hibák, hiányosságok jegyzéke” rész teljesen üres, át van húzva. A garanciális javítási igények felmerülésén túl lényegében annyi szerepel még benne, hogy „a teljesítés elfogadásra került”.

- A cégünk nem használatbavételi engedély átadásával vállalta a munkát – mutat rá arra, ami most probléma az épület kapcsán. – Van olyan is, ez a szerződés szerint azonban nem az volt. Nekem közbeszerzési kiírás szerint kulcsrakész állapotot kellett a közbeszerzési felhívásban szigorúan meghatározott műszaki tartalom figyelembevételével kialakítani. Ez elkészült. Ezután következik a használatbavételi eljárás, mely jóval több műszaki tartalom megvalósítását igényli, ami nem tartozott az én feladataim közé, sem a közbeszerzési dokumentáció, sem pedig a megkötött vállalkozási szerződés alapján – mondja, majd mutatja a teljesítési igazolást, amely igazolja, hogy a feladatait szerződés szerint elvégezte.

- Ami jelen pillanatban kell a használatbavételi engedélyhez – amiről szó volt azon a bejáráson is, amelyre nem hívtak meg -, például a tűzvédelemmel kapcsolatos problémák, azok nem tartoztak bele a szerződés műszaki tartalmába. Az uniós támogatás elszámolása nagyon szigorú szabályok szerint történik, melynek igazolhatónak, átláthatónak kell lennie, különös tekintettel arra, hogy a kivitelező a szerződés szerinti munkát végezze el. Ha ezen felüli teljesítési igény merül fel – mert mondjuk az ellenőrző hatóságok jelzik -, akkor azt a kivitelezőtől lehet megrendelni pótmunkaként, ami további költség. Megemlíti a pákozdi óvoda kapcsán a tűzvédelemmel összefüggő feladatokat és a felvonulási utat, amelyek állítása szerint nem voltak a szerződésben, ezért nem is teljesíthette azokat.

- Ami feladatom volt, azt igazolhatóan elvégeztem. Erre a végszámlámat elkérték, amit befogadott az önkormányzat. Ez nem került kifizetésre, a pótmunkákat pedig el sem számolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában