Asszonytava és Mementó

2020.07.27. 07:20

A lepsényi kultúra hat napja: kiállítással, filmvetítéssel, néptánccal

A 17. Lepsényi Kulturális Hét programjai hétfőn kezdődtek és szombaton fejeződtek be a településen. A színes kínálatban helytörténeti és kézműves kiállítás, zenei és irodalmi kávéház, múzeumi nyílt nap, kultmozi, manók napja, csillagászat, hagyományőrző nap helyi termékekkel és néptánc szerepelt.

V. Varga József

A szabadbattyáni Sárrét néptáncegyüttes a trianoni tragédiát idézte táncjátékával

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az Asszonytava helyi mondájának 2003-as ősbemutatója zajos sikert hozott. Az előadást Tolcsvay Béla zeneszerző rendezte, a koregográfia Kozma Katalin munkáját dicsérte, a főhősnőt Szeidl Marianna formálta meg. A ballada részese volt a Tolcsvay Trió, a fehérvári Gójóstól Drámabaráti Társaság, a pázmándi Röpike Tánc- és Énekegyüttes, valamint a Lepsényi Regösök.

Éppen 17 esztendeje tartották Lepsényben az Asszonytava helyi népballada ősbemutatóját, illetve szentelték fel az 1710-es pestisjárványban elhunyt 437 lepsényi lakos síremlékét. Amint Borsos György könyvtáros lapunknak elmondta: csütörtökön közönségtalálkozót szerveztek a ballada zeneszerzőjének közreműködésével, Tolcsvay Béla énekmondóval a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A település díszpolgára megosztotta hallgatóságával a ballada feldolgozásának körülményeit, külön kiemelve a Perzsovics Magdolnát alakító Szeidl Mariann előadásmódját. A 2003-as lepsényi előadást Erdélyi Attila és lánya, Erdélyi Veronika rögzítette, Veronika az előadásra fókuszált, Attila pedig a mellékhelyszínekre, a nézőkre. Az est folyamán Erdélyiék filmjét is levetítették, a nézők közül többen meglepetéssel ismertek rá egykori önmagukra.

A szabadbattyáni Sárrét néptáncegyüttes a trianoni tragédiát idézte táncjátékával
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A kulturális hét szervezői – Sütő Krisztinával, a művelődési ház vezetőjével az élen – a manók napját, 6 éves a Manó Klub! felkiáltással péntekre időzítették. Az aprónépet népi, babakonyhás és kukoricás játszóházzal örvendeztették meg, a lufihajtogatást, a hópehelygyurmázást és a színezőt óriásbuborék show-val megspékelve. Este az LMSK sportpályáján a csillagászati távcsöves bemutatót Nagy Rezső csillagász vezényelte le előadását követően.

Közönségtalálkozón látták vendégül Tolcsvay Béla zeneszerzőt, énekmondót
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományőrző napon, szombaton kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket a művházban, az ügyes kezűek aratókoszorút készíthettek Gyöngyi és Krisztina irányításával. Kézműves szörpöt, rétest és birsalmasajtot lehetett kóstolni Ádámné Fehér Cecília jóvoltából, s szó esett egyebek között a bodzavirág jótékony hatásairól, illetve a szörpkészítés fortélyairól. Cecília mesés kertjében 150 (!) gyümölcsfát nevel, gondoz.

 

A kulturális hét változatos programfolyamát a szabadbattyáni Sárrét néptáncegyüttes műsora zárta. A formáció, Kulcsár Imre (Jimmy) vezetésével a trianoni sorsfordító tragédiára emlékezett kiválóan megkomponált táncjátékával. A Mementó című összeállítás az elcsatolt országrészek táncaiból villantott fel egy csokorra valót. Nagy-Magyarország térképet magunk elé képzelve elindultunk nyugatról, Mátyusföldről, aztán kelet felé tartva előbb Gömör, majd Kassa következett, átmentünk Kárpátaljára, utána Erdélybe, a Mezőségbe, majd Székelyföldre, és egy kanyarral vissza a Délvidékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában