Zúgattyút is fújatnak

2020.06.26. 07:50

Zámolyi gyerektáborra készül a Kákics legénysége

Június 22-vel megnyithattak a művelődési házak, így a Kákics zenekar is ismét játszhat, muzsikálhat. A kettő szó ezúttal nem rokonértelmű, a játékot ugyanis nem a zenélésre értjük, hanem a métázásra, guncsázásra, cékázásra.

Majer Tamás

Tárnok Ákos elmondta, a zenekart ismerő szülők keresték meg azzal, hogy legyen ismét Kákics-gyermektábor

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek népi sportjátékok, az olimpiai bizottság nem is nagyon ismeri őket, azok a gyerekek azonban, akik részt vesznek a Kákics július 6-án kezdődő zámolyi napközis táborában, no, ők megismerhetik.

Úgy esett, hogy Tárnok Ákost, a Kákics zenekar vezetőjét kerestük fel: mikor hallhatja őket újra a közönség? Mondta is hamar, hogy július 10-én táncházat tartanak Agárdon, a régi magtárban kialakított galériában. Előtte, július 6-tól, reggel fél 8 órától táboroztatnak Zámolyon a Szép Ilonka Faluházban – ahol kemence is van, úgyhogy kenyérlángossütés is várható! A tábor ötnapos lesz, minden nap délután fél 5-ig tart, úgyhogy azon a július 10-ei pénteken majd sietniük kell át Agárdra, hogy 17 órakor belecsapjanak ott is a lecsóba!

Tárnok Ákos elmondta, a zenekart ismerő szülők keresték meg azzal, hogy legyen ismét Kákics-gyermektábor
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tárnok Ákos elmondta, hogy a zenekart ismerő szülők keresték meg, szeretnék, ha ismét csinálnának gyermektábort. Gula Miklós „bácsi” néptánc-pedagógussal való egyeztetés után döntöttek úgy, rendben, legyen újra Kákics-tábor. Várták, s megjött az engedélyező döntés.

Moldvai táncokat bizonyosan tanulhatnak majd a táborozók, s különleges népi hangszereket is biztosan készíthetnek Ákosék segítségével: nádsípot, mirlitont, zúgattyút.

– A mirliton egy nádcső, a végére zsírpapírt kötöttek, az egyik felére lyukat fúrtak, aztán lehetett bele dödögni – fogalmazott Tárnok Ákos, illetve a végén nem pontosan ezt a szót használta, hanem hangutánzott, amit mi akkor sem tudnánk visszaadni, kedves Olvasó, ha ez egy hangos újság lenne. Az ilyesmit hallani kell…

Egy másik programpont során a paraszti kultúrában otthonos Lángi László mutatja majd be a kölyköknek, anno hogyan kalapálták ki aratás idején a kaszát a mezőn, ahova üllőt azért mégse cipeltek ki. Ahogy kiderül az is, hogy milyen furfangos eljárás révén marad hideg a víz az aratókorsóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában