Ha minden jól megy, jövő szeptemberre elkészül

2020.06.29. 14:00

Ünnepélyes keretek között tették le a fehérvári Olajfa Református Óvoda új épületének alapkövét

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében megvalósuló beruházás segítségével jövő szeptemberben várhatóan már megnyílik az új, 88 helyett már 100 gyermeket is befogadni képes épület, melynek mérete 680 négyzetméter lesz.

Korondy Tamás

A szokásokhoz híven időkapszulát is elhelyeztek a református óvoda alapkőletételén Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

A beruházást megvalósító szerv tükrében nem volt meglepő, hogy a szombati imádságos ünnepségen szép számban vettek részt a székesfehérvári református gyülekezet tagjai, valamint az sem, hogy a magyar himnusz csendült fel legelőször, melyet az összegyűlt tömeg énekelt el. Ezután Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke végzett imaszolgálatot, majd beszédében köszönetét fejezte ki a támogatásért a kormányzatnak, az országos egyháznak, az egyházmegyének, Székesfehérvár önkormányzatának.

393 millió forint támogatásból épül az új óvoda

A sort Huszár Pál, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez az óvoda az Úristen ajándéka, s jele annak, hogy a hozzá vezető út megrövidíthető olyan intézményeken keresztül, mint ez az egyházi óvoda. A szót Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár vette át, aki beszédét a kormány családtámogatási rendszerének fontosságára építette fel. Elárulta, hogy a Magyar Református Egyház 30 milliárd forint kormányzati támogatást kapott, melynek köszönhetően 47 teljesen új óvoda épül, 19 intézmény pedig megújul, s ezzel együtt 3200 férőhely jön létre a gyermekek számára. Az elmúlt tíz év statisztikai adatai alapján 80 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, míg a válások száma 27 százalékkal, az abortuszoké pedig 36 százalékkal csökkent – mindez a keresztény értékrend erősödését mutatja.

A szokásokhoz híven időkapszulát is elhelyeztek a református óvoda alapkőletételén Fotó: Fehér Gábor / FMH

Mészáros Attila, a koronázóváros alpolgármestere zárta az alapkőletételt, aki elmondta: Székesfehérvár egy olyan vállalkozásba kezd, amire csak olyan közösségek képesek, melyeknek szilárd alapjai vannak, mint ahogyan a székesfehérvári reformátusok közösségének is. Az új épület súlypontjában lesz egy sokfunkciós, kétfelé is nyitott központi tér, valamint az óvoda origójába olajfát ültetnek – ez szimbolizálja majd Isten jelenlétét. A két szárny közötti nagy zsibongó térről, melyet az épület szívének terveznek, egy átvágó ösvény a kertbe vezet majd. Az ott található játszóterek és eszközök pedig mind-mind Jézus egyik példázatát jelenítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában