Isten áldását a magyarokra

2020.06.05. 07:00

Több megemlékezést is tartottak a megyeszékhelyen

Tornyai Gábor atya Isten áldását kérte a magyarokra a nemzeti összetartozás napján a Máriavölgyi Mária-szobornál. Az Országzászló téren koszorúzást és megemlékezést tartottak.

Majer Tamás, Héjj Vivien

Az Országzászló téren civilek, képviselők is koszorúztak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– „Még ha száz esztendeig tart is a trianoni gonoszság, még akkor is csak Magyarországnak fogjuk nevezni a Kárpátok koszorújában azt a területet, ami ezer esztendeig a mienk volt s föltétlenül megint a mienk lesz a természettörvények kérlelhetetlen következetességével” – idézte emlékező beszédében Cholnoky Jenőt Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere a Mária-szobor mellett.

– Ennyi idő múlván a történések csak akkor nem merülnek feledésbe, ha nemzedékek gondosan örökítik át egymásnak a tényeket, gondolatokat, érzéseket – fogalmazott Róth.

A Károlyi József főispán által vezetett megyei közgyűlés 1919-ben egyedüliként hívta fel a figyelmet a veszélyre, ami 1920-ban be is következett. Erre emlékeztek koszorúzással a megyeházán
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Országzászló téren reggel, néma koszorúzással és főhajtással vette kezdetét a megemlékezés. A városháza dísztermében aztán Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke Karinthy Frigyes Levél kisfiamhoz című írását adta elő, beszédet mondott Cser-Palkovics András polgármester.

– Itt vagyunk 100 évvel a gyalázat után, nemzetként, városként, közösségként. Magyar nemzetként, magyar városként, magyar közösségként – hangzott el felszólalásában.

Az Országzászló téren civilek, képviselők is koszorúztak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az önként jelentkező civilek és képviselők felolvasták annak a több ezer településnek a nevét, melyet immár egy évszázada elszakítottak Magyarországtól.

A megyeházán Károlyi József gróf szobránál helyezte el az emlékezés koszorúját Molnár Krisztián közgyűlési elnök és Simon László kormánymegbízott. Este pedig az Országzászló téren felszentelték az új országzászlót, 100 virág elhelyezésével zárult a megemlékezés.

Az elcsatolt települések neveit a városházán olvasták fel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában