Albatrosz Repülő egyesület

2020.06.05. 07:10

Repülős tiszteletkörök Székesfehérvár felett

Néha megtépte a reptér füvét a szél, láttuk, fent is várható egy kis tánc. Három légi járművet toltunk ki egymás után a hangárból: Pula József lett a pilótája a Motorfalkénak, Szilády Dezső a Dimonának és Józsa Dávid a Cessnának.

Tihanyi Tamás

Az Albatrosz Egyesület is csatlakozott a megemlékezéshez Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Zord Gabor Laszlo

– A nagyhatalmak példátlan gaztettet követtek el Magyarországgal szemben, halálra ítélve országunkat, nemzetünket. Tévedtek! A magyarság rengeteg szenvedés árán, de túlélte ezt a száz évet és ma erősebb, mint valaha – fakadt ki Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, majd bemásztunk a karcsú gép testébe.

Az Albatrosz Egyesület is csatlakozott a megemlékezéshez
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ország szinte valamennyi repülőteréről, összesen száznegyvennégy légi jármű emelkedett csütörtökön a levegőbe. A vállalt feladat az volt, hogy ki-ki a saját leszállópályájához közel eső település felett körözve tisztelegjen a 10 óra utáni percekben az elmúlt 100 esztendő áldozatvállalása, az elszakított magyarság kitartása és a reményteljes jövendő előtt.

Az Albatrosz három gépe dőlt rá a helyenként megélénkülő szélre és szállt laza kötelékben Fehérvár belvárosa fölé. Néztem a térképet: a pilóták elképzelése az volt, hogy a fűtőerőmű kéményétől számított ötszáz, ezer és ezerötszáz méter sugarú körben repülnek egymástól biztonságos távolságban. Amikor megkezdtük a körözést, forgattam a fejem, igyekeztem szemmel tartani a másik két gépet. Igaz, nem sokat számított az én figyelmem, annál inkább a három pilóta tapasztalata, akik gyakori rádiózással igazították el egymást a levegőben. Szempont volt, hogy jó felvételek készüljenek lapunk számára, de a repülést mozgóképen is megörökítettük.

Negyvenkét percet repültek Fehérvár fölött
Fotó: ARE

Talán nincs az országnak még egy olyan városa, ahol olyan hűséggel ápolnák a hagyományokat a repülősök, mint Fehérváron. Ezért érezték kötelezőnek a részvételt a trianoni repülésben az albatroszosok, akiket elkísért a levegőbe Viza Attila önkormányzati képviselő is. Negyvenkét percet járőröztünk a koronázó város felett, majd egymás után visszatértünk Börgöndre és biztonsággal leszálltunk.

– A Városházáról jöttem a reptérre, ahol az elcsatolt települések nevét olvassák fel az összetartozás jelképekét. Kitartottunk száz esztendeig, s ez erőt kell, hogy adjon a következő száz évhez – mondta Viza Attila.

Az jutott eszembe, ha belegondolunk, mit műveltek velünk a nagyhatalmak annak idején, volna okunk még ennyi idő után is a rosszullétre. És nem azért, mert volt egy kis liftezés odafent. Szótlanul toltuk helyükre a gépeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában