Védjük a gyerekeket

2020.06.02. 07:17

Pirosra vált a lámpa, ha gyorsan hajt a Kossuth iskola előtti zebránál!

Az érkező járművek sebességét méri a felszerelt jelzőlámpa. Gyorshajtás esetén pirosra vált.

Héjj Vivien

20200530 Székesfehérvár, Kossuth Iskola, sebességmérő lámpa, átkelő. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem érdemes rutinból közlekedni a Pozsonyi úton, ugyanis a Kossuth Lajos Általános Iskola előtti zebránál a szokványostól eltérő jelzőlámpa várja az arra járókat. Ez a gyorshajtás visszaszorítása mellett az itt közlekedő gyermekek biztonságát is szolgálja. A szakaszon megengedett sebességhatár 30 kilométer per óra. Amennyiben ennél gyorsabban érkezik egy gépjármű a zebrához, a felszerelt jelzőlámpa pirosra vált.

A gyerekek biztonsága a cél az új lámpával
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A lámpa gombnyomásra is piros jelzést ad abban az esetben, ha valaki át akar kelni a zebrán. Emellett ha valaki a megengedettnél gyorsabban hajt, akkor is átvált. A lámpa hatótávolsága 50 méter. Régóta probléma volt a környéken az, hogy az itt közlekedők a megengedettnél nagyobb sebességgel hajtottak. A korábbiakban gyakran előfordult, hogy a piros jelzés ellenére is áthajtottak az autósok, erre a végső megoldást a büntetés vagy a térfigyelő kamera jelentené – mondta lapunknak Horváth Miklós Csaba, az érintett városrész önkormányzati képviselője.

Az, hogy a lámpának ilyen formában mekkora visszatartó ereje lesz, valószínűleg a következő tanév elején derülhet ki, amikor a tanulók újra napi szinten közlekednek az érintett útszakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában