Az iskolának, az önkormányzatnak és a szülőknek is van dolguk

2020.06.20. 07:45

Maradhat a felső tagozat Zámolyon

Egyelőre fellélegezhetnek a falu iskolájában: nem szüntetik meg a felső tagozatot. Az erről szóló határozatot a napokban kapta meg a település polgármestere.

Borsányi Bea

Az elmúlt öt évben 101-ről 77-re csökkent az 1–8. osztályok összlétszáma a Csanádi Imre Általános Iskolában

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt öt évben 101-ről 77-re csökkent az 1–8. osztályok összlétszáma a Csanádi Imre Általános Iskolában, ami nem egészen 10 fős osztályonkénti átlaglétszámot jelent. A törvényben előírt minimális általános iskolai osztálylétszám ugyanakkor 14 fő. Ezen felül látható volt, hogy a felső tagozat létszáma a 2020–2021-es tanévben csak 35–40 fő lesz.

Mindezek okán a Székesfehérvári Tankerületi Központ javasolta az illetékes minisztériumnak, hogy ősztől szüntessék meg a felső tagozatot a zámolyi iskolában, az alsós osztályok pedig a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola részeként működjenek tovább.

Az elmúlt öt évben 101-ről 77-re csökkent az 1–8. osztályok összlétszáma a Csanádi Imre Általános Iskolában
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Erről március közepén levélben értesítette a központ az önkormányzatot, de csak mint az iskola épületének tulajdonosát. A döntést egyébként nem a tankerület, hanem a köznevelésért felelős államtitkár hozza meg ilyen ügyekben a hozzá eljuttatott vélemények alapján. Véleményezési joga nemcsak a zámolyi képviselőtestületnek, de többek között az iskolaszéknek, valamint a szülői munkaközösségnek is volt – ezek egyike sem támogatta a tankerület javaslatát. Az időközben kihirdetett veszélyhelyzet miatt azonban elég nehezen lehetett összehozni a megfelelő fórumot, hogy ezek hivatalosan is megfogalmazhassák a véleményüket. Döntést a felső megszüntetésének ügyében először május 31-re ígértek, majd június 30-át mondtak. Ez azt jelentette, hogy Zámolyon esetleg úgy kell lezárni a tanévet, hogy a felsősök és szüleik nem tudják, hova járnak ősztől iskolába.

„Az elmúlt hónapok során végig azért dolgoztunk, hogy megmaradhasson a felső tagozatunk, hiszen annak megszüntetése egy 2300 fős község életére nézve mindenképpen csapást jelentett volna. Törő Gábor országgyűlési képviselő segítségével folyamatosan kilincseltünk a hivatalokban, valamint a minisztériumban”, mondta Sallai Mihály, a település polgármestere, aki többek között az ellen is kifogást emelt, hogy a tankerület nem ismertette az önkormányzattal a felső tagozat megszüntetésére tett javaslatának pontos indokait.

Sallai Mihály polgármester (j) elmondta, egy Zámoly méretű településen nem indokolt, hogy ilyen kevés diák tanuljon csak helyben
Fotó: Zámolyi Önkormányzat

A küzdelem nem volt hiábavaló, az önkormányzat a héten megkapta a határozatot, amelynek értelmében a felső tagozat megmaradhat, viszont az iskola ősztől a Felsővárosi Általános Iskola tagintézményeként működik tovább. „A zámolyi iskolának, az önkormányzatnak és a településen élőknek össze kell fognia, hogy a jövőben ne fordulhasson elő még egyszer hasonló helyzet. Azon leszünk, hogy növeljük a gyerekek létszámát, hiszen egy ekkora településen nem indokolt, hogy összesen csak 77 helyben ta­nuló diák van. A város közelsége ebből a szempontból számunkra hátrányt jelent, pedig nálunk is magas az oktatás színvonala”, mondta Sallai.

Ősztől egyébként a 20 óvodát befejező gyerekből 17 Zámolyon tanul majd, a következő tanév végén pedig akár 30-an kezdhetik meg tanulmányaikat az iskolában. Utánpótlás tehát van, a felsős osztályokban kell a diákok megtartására törekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában