Koronavírus Fejérben

2020.06.03. 07:15

Már elérhető a mobilalkalmazás, amely figyelmeztet a fertőzés veszélyére

Az alkalmazás rádiójelen keresztül követi, hogy kapcsolatba került-e a felhasználó koronavírus megbetegedésben szenvedő egyénnel.

Héjj Vivien

Gombaszögi Attila megnyugtató választ adott

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A már Magyarországon is elérhető kontaktkövető alkalmazás lényege, hogy kellő számú felhasználó esetén alkalmas lehet az átfertőződési ráta csökkentésére, illetve segít a potenciális fertőzöttek beazonosításában. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által feltöltött applikáció az okostelefonok áruházaiból ingyenesen letölthető.

A VírusRadar más hasonló alkalmazásoktól eltérően nem a mobiltelefonok – és ezzel egyidejűleg a felhasználók – helyadatait használja, hanem a készülékekbe épített Bluetooth egyedi azonosítóját jegyzi meg. Ezeket az azonosítókat 14 napig tárolja a rendszer, így, ha ez idő alatt bármelyik felhasználó, akit az alkalmazás megjegyzett, az applikáción keresztül jelzi, hogy koronavírussal diagnosztizálták, a kontaktkutatók értesítik azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött személlyel. A regisztráció során semmilyen személyes adatot nem kell megadni.

Gombaszögi Attila megnyugtató választ adott
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A program kizárólag akkor működik, ha a Bluetooth be van kapcsolva. Emiatt sokakban felmerülhet az esetleges adathalászat lehetősége. Erről kérdeztük

Gombaszögi Attilát, az egyik számítástechnikai szaküzlet üzletvezetőjét.

– Alapvetően egy átlagember a Bluetooth kapcsolaton keresztül nem tud más személy telefonjában tárolt adatokhoz hozzáférni, mert ahhoz, hogy a két eszköz kommunikáljon, mindkét felhasználónak jóvá kell hagynia a kapcsolódási igénylést. Az alkalmazás esetében a telefonok konkrétan nem csatlakoznak egymáshoz. Ezt a fajta vezeték nélküli kapcsolatot a wifihálózatokhoz való csatlakozáshoz lehet leginkább hasonlítani. Az applikáció egy általa generált egyedi azonosítón keresztül kommunikál – mondta el kérdésünkre Gombaszögi Attila.

Fontos hangsúlyozni, hogy az alkalmazás nem tárol semmilyen személyes adatot, csak az előállított egyedi azonosító és a telefonszám kapcsolódik össze, amely kizárólag azt a célt szolgálja, hogy adott esetben értesíteni tudják a potenciálisan fertőzött felhasználókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában