"Első kézből Fehérvár"

2020.06.27. 07:30

Kerékpárutak, körforgalom, óvodák – A polgármester válaszolt a kérdésekre

Ismét online keretek között kérdezhetett a város lakossága a polgármestertől. A kerékpárutak, az oltásprogram jövője és az óvodák rendszere is többeket érdekelt.

Héjj Vivien

A zebrákat hiányolják az erre gyalogosan járók

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Közösségi oldalán indított tájékoztató sorozatot Cser-Palkovics András polgármester. Az „Első kézből Fehérvár” posztok célja, hogy minden hét elején – többnyire hétfőn – tájékoztassa a lakosságot azokról az éppen aktuális eseményekről és döntésekről, melyek Székesfehérvárt érintik.

Hét elején kikerült az első bejegyzés, amely máris megmutatta, az embereknek továbbra is nagy igényük van az online kommunikációra, ugyanis több tucat kérdés, kérés érkezett.

Szóba került az oltás támogatási program, ennek kapcsán az igénybevétel lehetőségeiről, feltételeiről kérdezett az egyik felhasználó. A polgármester válaszában elmondta, az idei költségvetésben szerepelt a meglévő oltási program – a HPV elleni védőoltás – kiegészítése. Azonban sajnos a jelenlegi drasztikus bevételkiesés egyelőre nem teszi lehetővé ennek elindítását. A kibővített támogatási program kezdésének időpontját a város bevételei határozzák meg. Várhatóan október elején derülhet ki, hogy belefér-e még a 2020-as évbe. A támogatás egy adott keretösszeg lenne, így a családok a házi gyermekorvossal konzultálva, együtt dönthetik el, pontosan milyen oltásra vennék igénybe a kedvezményt.

A Pozsonyi és a Zsolnai úti körforgalom esetében az egyik felhasználó jelezte, habár a kivitelezés nagyon jó, a gyalogátkelőhelyek hiánya veszélyessé teszi a gyalogosok közlekedését. Mint kiderült, a jelenlegi még nem a végleges megoldás, hanem egy ideiglenes körforgalom. A végleges kivitelezésnél azonban a városvezetés figyelembe veszi a jelenlegi tapasztalatokat.

A zebrákat hiányolják az erre gyalogosan járók
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kerékpárutak kérdésköre rendszeresen visszatérő téma az online fórumokon, ugyanis az igény szemmel láthatóan egyre nagyobb, azok építésében, kialakításában partner a város. Cser-Palkovics András válaszában kifejtette, az elmúlt években is sok új kerékpárút épült, ez a következő években is folytatódni fog. A keddi közgyűlésen is napirendre került a téma, mintegy húsz utcát érintő, nagyságrendileg nyolc kilométer új kerékpárút és kerékpársáv létesítésére írtak ki közbeszerzési eljárást.

A bölcsődék és óvodák zsilipes rendszerével kapcsolatban is érkezett megkeresés. Jelenleg ugyanis az intézmények bejáratáig mehetnek csupán a szülők, így az egészségvédelem érdekében az ajtóban kell elköszönni a gyermektől, és délután is az előtérben várhatják a legkisebbeket. Arról, hogy ez a rendszer meddig működik így, a polgármester úgy nyilatkozott, mindaddig érvényben lesz a biztonsági intézkedés, ameddig az intézményvezetők szakmailag indokoltnak tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában