Ahol a tündérek kergetőznek

2020.06.17. 17:30

Idén először nyitott ki a nagykarácsonyi tündérkert a hét minden napján

A szabadtéren jelképesen is egy nyitott ajtó jelzi: engedélyezett a bejárás az egyre lilább levendulaföldre.

Szanyi-Nagy Judit

Mindent a szemnek! – avagy a látogatás és a fotózkodás teljes mértékben ingyenes a többek által nagy- karácsonyi levendulás tündérkertnek hívott területen

Fotó: Balogh Tamás

Nagykarácsonyban az egyik irányban a Mikulásház, a másikban pedig a levendulás felé tarthat a kirándulni, kikapcsolódni vágyó. Utóbbi újdonság a községben: idén először döntött úgy Boni Linda – férjével és két gyermekével közösen –, hogy a tavaly október óta folyamatosan gondozott területet a nagyközönség számára is megnyitja. Miután a szomszédban élő idős bácsi elhunyt, megvették a házat és a hozzá tartozó kertet, ám eleinte nem tudták, mit kezdjenek velük. Abban biztosak voltak: mivel a kert tágas, mindenképpen hasznosítani szeretnék.

– Lépésenként alakult ki a most látható környezet. A levendulával kezdtünk, először azt ültettük el a területen, majd a házra is egyre nagyobb figyelmet fordítottunk. Visszakapta a régi formáját, kialakítottunk egy gangot. Az épületben egy fotószoba kapott helyet, mert tudtuk, láttuk, hogy sokan szeretnek fényképezni, fényképezkedni – meséli Linda.

Mindent a szemnek! – avagy a látogatás és a fotózkodás teljes mértékben ingyenes a többek által nagy- karácsonyi levendulás tündérkertnek hívott területen
Fotó: Balogh Tamás

A szoba különböző sarkai­ban különböző stílusú fotók készíthetők, a helyiség egyik ékessége a hortenzia selyemvirággal körbefuttatott karikahinta, amelyet Linda egy kedves barátnője készített el. Azt jövőre a levendulásban szeretnék elhelyezni. Emellett az épületben egy kanapé is található, telis-tele régi mackóval.

– Nagyon sokat segítettek nekünk a nagykarácsonyiak – emeli ki a tulajdonos. – Az irányjelző táblát például egy helyi ismerősünk készítette, de ezenkívül számos tárgyat fel is ajánlottak a községbeliek a ház és a kert számára – teszi hozzá.

Fotó: Balogh Tamás

Az épülettel együtt egy közel egyhektárnyi területről beszélünk, ebből csak a levendula körülbelül négyezer négyzetmétert tesz ki. Mivel maradt még hely, ide további 2700-3000 tővel terveznek. Így a területet sok idő gondozniuk: a füvesített részeket fűnyírózzák, rendszeres a kapálás, valamint a tövek közül kézzel kell kihúzni a gazokat.

A helyszínen a levendula mellett – Linda fogalmaz így – „bónuszként” pipacs is található.

– Eredetileg legalább ötvenféle vadvirágmagot szórtunk el a területen, amelyek egyelőre nem akarnak kikelni. Bezzeg a pipacsok! – nevet.

Az idén először kinyitott „levendulás tündérkert” ingyenesen látogatható, hétköznap 15 óra után, hétvégén leginkább 9 és 18 óra között. A jövőben várhatóan szörpökkel és különleges lekvárokkal is várják majd az ideérkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában