Volt-e tiltott választási támogatás? Mi van a 23 millióval?

2020.06.26. 07:40

Furcsa üzengetés és jogi eljárás Rácalmáson

Furcsa üzengetés és egy jogi eljárás tanúi lehettünk és lehetünk a közeljövőben is a településen. Jogerős döntés még nincs, de kétsoros címek már elutasításról írnak.

Korondy Tamás

Volt-e köze a 23 milliónak ehhez hasonló díszlethez?

Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület annyira aktívan részt vesz a város életében, hogy helyhatósági választások idején képviselőket jelöltet az önkormányzat testületébe.

Ezen jelöltetését sikeresen teszi, hiszen az előző ciklusban is bejutottak az egyesület képviseletében emberek. Az egyik egyesületi tag tavaly, közvetlenül a választások előtt furcsa összefüggéseket talált: az önkormányzat – melynek tagjai között az egyesület emberei jelentős számban részt vettek – 23 millió forintot szavazott meg és utalt át a városvédőknek. Ám akkor már a kampány finisében voltunk, ezért az említett egyesületi tagban felvetődött, hogy nem történhet-e valamilyen fajta tiltott választási támogatás.

Volt-e köze a 23 milliónak ehhez hasonló díszlethez?
Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A felvetés ésszerűségét az magyarázhatta, hogy éppen azok szavazták meg a 23 millió forintot az egyesületnek, akik ismét jelöltek voltak a 2019-es választáson, éppen a városvédők színeiben. Emberünk ekkor, azaz 2019. szeptember 30-án adta be felülvizsgálati kérelmét a törvényszéknek. A törvényszék módosításokat kért és kapott, majd jóval a választás után, 2020. február 25-én megküldte emberünknek a felülvizsgálattal kapcsolatos elsőfokú elutasítását. Érthető okokból határidőn belül megtörtént a fellebbezés másodfokra, de arra június 25-ig, tegnapig még választ sem kapott az egyesület tagja. Ugyanakkor a pandémiára hivatkozva nem számolt el az egyesület a tagság felé a 23 millióról, ahogy nincs arról sem ismeretünk, hogy az önkormányzatnál ez megtörtént volna. Az elsőfokú döntésről újságjában tájékoztatott az egyesület, bár ezt a döntést ők nem kaphatták volna meg. Talán a másodfok adhat némi magyarázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában