A lakóközösségek közgyűlésein hozzák meg a végső döntéseket

2020.06.28. 15:00

Felújítás vagy karbantartás: a karantén idején és azután

Több lakóközösséget is felújításra sarkallt a kijárási korlátozás – derül ki egy országos banki felmérésből. Ennek jártunk utána, Fejért vizsgálva.

Szanyi-Nagy Judit

Az egyes munkálatokat nehezítette, hogy az emberek többsége otthon maradt a karantén idején

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

A kijelentést érdemes kontex­tusában is megmutatni: eszerint a társasházakban élők általánosságban akkor voksoltak a felújítás mellett, ha nyertek egyik-másik, nekik szóló pályázaton. A vissza nem térítendő támogatásokból kicserélték a kaputelefonokat, akadálymentesítettek vagy éppen kerékpártárolókat alakítottak ki.

Csárádi László ügyvezető, ingatlankezeléssel foglalkozó szakember. Számos házat üzemeltet, nem csak Székesfehérváron: Lepsényben, Gárdonyban, Polgárdiban, Kápolnásnyéken, de Siófokon és Balatonfüreden is. Úgy tapasztalta, az élet a felújítások terén nem állt meg a karantén idején: noha a hitelkihelyezési folyamat lassabban zajlott, a bankok elérhetők voltak. Az elmúlt időszakban nemcsak előkészítették a beruházásokat, de a folyamatban lévőkre is koncentrálni tudtak.

– Mivel az év elején Székesfehérváron több helyen is megrongálták a kaputelefonokat, ezért a központi egységet az érintett közösségeknél kicseréltük, s ugyanitt rendőrségi feljelentést is tettünk. A III. Béla király téren a meglévő pala helyett cserepes fedést kap az épület, a szedreskerti részen előkészítettük, hogy az egyik épületnél a tetőszigetelés a hőszigeteléssel együtt kivitelezhető legyen, a Gaja-­liget társasházainál pedig a teraszszigeteléssel igyekszünk megoldani a problémát, miszerint egyes lakások beáznak – részletezte Csárádi László.

Újabb „problémát” leginkább a felgyülemlett szemétmennyiség – a szállításhoz pluszkonténereket kellett rendelniük – és a lakók otthon maradása jelentett, amely miatt több esetben kellett például dugulást elhárítaniuk a szakembereknek.

Az egyes munkálatokat nehezítette, hogy az emberek többsége otthon maradt a karantén idején
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megye Hírlap

A számos székesfehérvári társasház kezelését intéző Schmöltz Miklós lapunk megkeresésére elmondta: a legnagyobb változás abban érződött, hogy nem minden közgyűlést tudtak megtartani. Az új felállás szerint szeptember közepéig pótolhatják ezeket az alkalmakat.

– A nagyobb beruházások elmaradtak, azokról egyelőre döntés sem született. A közgyűléseken fogjuk megbeszélni ezeket a témákat: itt döntik el a lakók, hogy belevágjanak-e egy nagyobb projektbe, s ha igen, miként. Figyelembe kell venni, hogy egy esetleges második hullám előtt beleférünk-e az időbe, s hogy az adott munkák igénylik-e a lakásokban élők jelenlétét vagy sem. Vagyis nem mindegy, hogy az emberek otthon tartózkodnak-e az adott kivitelezések idején. Ráadásul ha a rezsidíj emelkedik, a közös költségek árazása pedig marad, az azt jelenti, hogy a felújításokról vagy le kell mondaniuk a lakóknak, vagy át kell gondolniuk annak módját, mértékét – magyarázta a szakember.

Schmöltz Miklós hozzátette: a tervezett felújításokat eltolták, ám amennyiben csőtörést, vízszivárgást tapasztaltak, vagy ha egy ajtó nem záródott, azt természetesen azonnal javították. Ellenben az ütemezett szenny­vízcsőcsere elmaradt, s a vízórák cseréje sem valósult meg. A folytatásról folyamatosan egyeztetnek az illeté­kesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában