Kézműveskedésből tortakészítés

2020.06.20. 20:00

Egy különleges ajándék – Márkus Adrienn egyedi süteményeket készít

Nincsen olyan kérés, amelyet ne próbálna meg teljesíteni. A polgárdi Márkus Adrienn azt tartja szem előtt: az ünnepelt és az ünneplők egyaránt elégedettek legyenek a süteményt meglátva és azt elfogyasztva.

Szanyi-Nagy Judit

Jó fogás: a polgárdi cukrász horgászoknak szóló tortát is készített már

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Horgászéletkép a tóparton, egy gyorséttermes csirkekosár és egy íncsiklandozó dinnye. Elképzelték ezeket fejben? A polgárdi cukrász meg is valósította mind – torta formájában.

Márkus Adrienn 2009 óta készít aktívan süteményeket. Iskolájában, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszer­ipari Szakképző Iskolában tudta, hogy az érettségit követően felveszik őt pék-cukrásznak, így úgy döntött, még azon a nyáron egy helyi cukiban kezd el dolgozni, nem pedig a Balatonon. Azóta a torták töltik ki a mindennapjait.

Jó fogás: a polgárdi cukrász horgászoknak szóló tortát is készített már
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Mindig is szerettem babrálgatni – gondolkozik el, honnan indult számára ez a hobbi, amely mára egyben a munkája is lett. – Korábban kézműveskedtem, üvegfestéssel és dekupázzsal foglalkoztam. Ezeket autodidakta módon tanultam meg. Ma már kevésbé űzöm ilyen téren a kézműveskedést, egyszerűen nincsen rá időm – teszi hozzá.

Fotó: Márkus Adrienn

Beszélgetésünk során hamar kiderül, nem üres állítás ez: négy évvel ezelőtt Budapestre utazott, hogy egy cukrásztanfolyamon részt vegyen. Két éve már a szervezők keresték meg őt, hogy ne csak tanulóként, de oktatóként is álljon helyt a fővárosban. Adri természetesen igent mondott a felkérésre, így a többi között azt oktatja, hogyan kell vajkrémes tortát betölteni, mi a torta burkolásának menete, miként készülnek a cukor- vagy drótos virágok, de még egy unikornisos desszertasztal vagy egy táska formájú torta elkészítését is bemutatja a tanulni vágyóknak. Legyenek ők 10 vagy éppen 73 évesek – ez mind saját tapasztalat. S hogy Adri tanárként is sokakat motivál, jól mutatja: volt, aki folyamatosan küldte az otthon készült tortáit a polgárdi lánynak, míg más az ő indíttatására iratkozott be cukrásziskolába.

Adri nem mellesleg mi­után pék-cukrászként végzett, a sütő- és cukrászipari szaktechnikus szakmát is megszerezte, ezt követően ment dolgozni. Persze az önfejlesztést továbbra sem hagyta, hagyja abba: tanfolyamokra jár, főleg a fővárosba. Így tanult meg még professzionálisabb módon francia minitortát és desszerteket, karamellt, valamint csokivirágot készíteni. Tavaly az Agrárkamara által szervezett szakoktatói vizsgát rakta le, jelenleg a közelgő mestervizsgájára készül.

Adri szeret elbíbelődni a tortákkal is
Fotó: Márkus Adrienn

Nevét a környéken, sőt, állíthatjuk, a megye több pontján is ismerik: a családi születésnapok rendszeres résztvevője tortáival.

– Az egyedi torták nagyon kelendők – summázza. – Nyáron a gyümölcsös ízvilágot részesítik előnyben az emberek, összességében pedig a trüffel és a dobos, valamint a további hagyományos ízek, a csokoládé és az oroszkrém a nagy kedvencek. A formavilág általában az ünnepeltre jellemző. Kisgyerekeknek készítettem már rumlis szobát vagy „belemászós” tortát is – ez utóbbit a pici könnyen szét tudja trancsírozni – meséli a cukrász, aki jobban szereti, ha a megrendelők elküldik neki a tényleges elképzeléseiket.

Fotó: Márkus Adrienn

– Könnyebb, ha kép alapján kell dolgoznom, semmint ha teljesen rám bízzák a tortát. Ennek oka egyszerű: így ténylegesen azt tudom elkészíteni, amire a megrendelő gondolt, s így valóban az ő vagy az ajándékozott ízlésvilága jelenik meg a sütiben – indokol.

A nemcsak kinézetre szép, de belülről is ízletes desszerteket polgárdi, vagyis otthoni „műhelyében” készíti Adri, ahonnan a sütemények nemcsak Fejér megye más pontjára, de Budapestre is eljutottak már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában