Egy rossz mozdulat okozta a vesztüket

2020.05.22. 07:25

Véletlen baleset miatt lett újra csupasz a fehérvári rózsás ház egyik fala

A tulajdonos nem késlekedett, az új tő már a ház oldalánál növekszik, így néhány év múlva ismét virágba borulhat a fal.

Héjj Vivien

Csukly Zsolt nem esett kétségbe, máris gondoskodott arról, hogy a ház fala a jövőben is hasonló szépségében pompázzon

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ha élőben nem is, fotókon biztosan sokan találkoztak már a belvárosi rózsás házzal. A Lakatos utca és a Rózsa utca sarkán elhelyezkedő épület különlegessége – ahogy a neve is mutatja –, hogy szebbnél szebb rózsabokrok futják körbe az épület falait. A tavasztól őszig tartó időszakban pink, narancssárga, korall és babarózsaszín rózsák díszítik a nem mindennapi épületet.

Egy véletlen baleset miatt azonban az egyik fal nagyobb része jelenleg csupasz. A szomszédságban már egy ideje zajlanak a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum látogatóközpontjának munkálatai. A rózsabokor vesztét végül a munkagépek okozták.

– A szerkezet teljesen elfoglalta az utcát, ráadásul amit emelt a daru, az lengett is, félelmetes volt. Csak azt hallottam, hogy reccsent-roppant valami. A homlokzaton volt a rózsaszín ötven árnyalata rózsa, ami egy óvatlan pillanatban letörött. Véletlen baleset volt – mesélte lapunknak Csukly Zsolt, az épület tulajdonosa, aki elmondta, az igazán nagy munka az volt, amikor a rózsákat el kellett távolítani a ház faláról.

Csukly Zsolt nem esett kétségbe, máris gondoskodott arról, hogy a ház fala a jövőben is hasonló szépségében pompázzon
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Voltak olyan ágak, melyek túlélték a balesetet, ám később kiderült, hogy a hosszabban végigrepedt részek gombás fertőzést kaptak. A tulajdonos nem esett kétségbe, máris gondoskodott arról, hogy a ház fala a jövőben is hasonló szépségében pompázzon, ugyanis a régi tő helyén egy jelenleg 25 centiméter magas csemete fejlődik.

Annak idején fia ötlete nyomán kezdte a család rózsákkal borítani a külső falakat. Csukly Zsolt elmondta, a járókelők gyakran megállnak, hogy megszagolják az illatos növényeket, melyek aromája a nyárestéken az egész utcát elárasztja. Várhatóan nagyjából három év múlva újra virágba borul a most még kopár falrész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában