van türelmi idő

2020.05.24. 14:00

Városgondnokság: Ne felejtse el ellenőrizni a sírhely rendelkezési jogának érvényességét!

A Városgondnokság felhívja az önkormányzati tulajdonú temetőkben nyughellyel rendelkezők figyelmét, hogy a családi sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sírhelyek típusától függőek.

Városgondnokság, Borsányi Bea

A mezőkomáromi sírkertben is munkálkodni fognak a szakemberek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A családi sírhelyek rendelkezési jogának lejárati ideje a sírhelyek típusától függőek. Az urnasírhely és urnafülke 10 évig, az urnasírbolt 20 évig, az egyes és kettes sírhelyek 25 évig, a sírbolt(kripta) rendelkezési ideje 60 évig érvényes.

Hogyan értesülhetünk erről, ki rendelkezhet a sírhely felett, mitől függ az ár és mennyi időre váltható újra a hely? – ezeket a kérdéseket jártuk körbe korábban cikkünkben. A sírhely megváltásakor kiállított számlán minden esetben feltüntetik a sírhely lejáratának dátumát. Ám ha nem találjuk a számlát, netán a sírhelyet megváltó személy már elhunyt, könnyen kaphatunk információt erre vonatkozóan Székesfehérvár esetén a sirhelykereso.varosgondnoksag.hu internetes oldalon. Itt egyébként még fotó is van az adott sírról, illetve a temető térképén be van jelölve a keresett sír helye is. Ezt a szolgáltatást ma már szinte minden nagyobb város temetői nyújtják, de ezen felül minden sírkertben létezik bevett szokás arra nézve, hogyan értesítik a lejárt sírhelyek tulajdonosait.

Általában több év is eltelik, mire a sírhelyek újraértékesítése megtörténik, ezalatt többször is próbálkoznak valamilyen módon felkutatni, értesíteni a rendszerben nyilvántartott, a sír felett rendelkező személyt. Ha megtalálják, pótdíj befizetése után lehetősége van a sírhely újraváltására – mondta el korábban Vadász-Király Edit lapunknak.

Vezető képünk a mezőkomáromi temetőben készült. Fotó: Szanyi-Nagy Judit / FMH-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában