szóban már megállapodtak a Sörház téri kollégiumépületről

2020.05.26. 07:00

Új kollégium épül a régi helyén a katonáknak Fehérváron

Katonai kollégium létesül Székesfehérváron. Ugyanott, ugyanazokban az épületekben, ahol korábban a Wathay Ferenc Középiskolai Honvéd Kollégium működött.

Majer Tamás

A Sörház téri kollégium korábban Radnóti Kollégiumként is működött, 1986-tól egy éven át jártak már ide honvéd kollégisták Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

Cser-Palkovics András polgármester hétfői nyilatkozatában kifejtette, az állam úgy döntött, hogy nem egy-egy katonai iskolát hoz létre, hanem már meglévő iskolákkal kerül szakmai kapcsolatba. Vagyis a leendő fehérvári katonai kollégium (s nem katonai iskola) diákjai több helyi iskolába járnak majd. A polgármester elmondta azt is, hogy a város önkormányzata és az állam között a Sörház téri kollégiumépület kapcsán kezdődtek el tárgyalások.

Cser-Palkovics András felidézte, a Sörház téri épület mellett található a székesfehérvári katonai katonaképzés régi kollégiuma. Várhatóan az is katonai kollégium céljait szolgálja a jövőben.

A polgármester kijelentette, hogy a kollégium ügyében nemcsak egyeztetések zajlanak a felek között, hanem már létre is jöttek „szóban a megállapodások”. A város várja a konkrét ütemtervről szóló kormányzati döntéseket.

A kollégium állami forrásból kap teljes körű felújítást. Pontos létszám nincs, várható van: több száz diákot is képes lesz majd fogadni a kollégium. Cser-Palkovics András megjegyezte, hogy a nyarakon ifjúsági szállóként működhet a diákszállás. Nos, Székesfehérvár régi katonai kollégiuma, amiről a polgármester is említést tett, kislabda-hajításnyi távolságra van a Sörház téri épülettől. Annak főbejárata a Bregyó közi szabadidőközpont parkolójával, bejáratával szemközt található. A könnyűszerkezetes épület, s mögötte a hozzátartozó betonos sportpályák a Csónakázó-tó partjához közel esnek. Egyik udvarszomszédjuk a Ligetsori Óvoda. Ezt a létesítményt a kerítésére kihelyezett táblák szerint a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. őrzi, amely cég fő tevékenysége az épületüzemeltetés. A cég fölötti tulajdonosi jogokat egyébként a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter gyakorolja. Végeredményben tehát az államnak a két leendő kollégiumépület kapcsán csak Székesfehérvár önkormányzatával kell egyezségre jutnia, s mint az a fentiekből kiderült, nyitott kapukra találtak.

A Sörház téri kollégium korábban Radnóti Kollégiumként is működött, 1986-tól egy éven át jártak már ide honvéd kollégisták
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Demeter Zsófia történészt kérdeztük meg a régi fehérvári katonai kollégiumról. Elmondta, hogy a Wathay Ferenc Középiskolai Honvéd Kollégium szervezetileg 1986-tól működött, bár ekkor még sem kollégiumi, sem iskolaépülete nem volt. Utóbbi nem is lett.

– Ugyanakkor határozták el, hogy lesz egy új gimnázium a Bregyón, ez lett a Tóparti Gimnázium. Ott találkoztak a szálak, hogy mire fölépült a Tóparti, addigra a katonai kollégium is odaköltözött, a katona kollégista diákok az 1989–90-es tanévtől kezdve jártak a Tóparti iskolába – mondta el a történész. – Azt megelőzően a József Attila Középiskolába (ma Ciszterci Szent István Gimnázium) jártak. 1987-ben épült meg az új katonai kollégium könnyűszerkezetes épülete, előtte a Radnóti Kollégiumban laktak a gyerekek – tette hozzá Demeter Zsófia.

A Radnóti Miklós Kollégium mint középiskolai diákszállás 1996-ban szűnt meg, később szolgálta a Kodolányi János (akkor még) Főiskolát is. Ez a kollégium pedig nem más, mint a Sörház téri kollégium, amelyet tehát a város átad az új katonai kollégium számára.

Így jön ki, hogy a leendő új katonai diákszállás mindkét épülete betöltötte már korábban ezt a szerepet. A Sörház téri rövidebb, a Bregyó közben nyíló hosszabb ideig. 1998-ban fejezte be működését a Wathay Ferenc Középiskolai Honvéd Kollégium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában