Koronavírus Fejérben

2020.05.22. 08:00

Óvatos nyitással készülnek Alcsútdobozon a nyári üzemmódra

A polgár­mesteri hivatal rendes üzemmódra váltott a héten, amúgy fokozatosan és fegyelmezetten nyitnak a községben. Tóth Erika polgármester eddig is bejárt, a fejlesztések pedig le sem álltak.

Zsohár Melinda

Hamarosan átadják a készülő termelői piacot

Fotó: Zsohár Melinda

Az „irodai” munkáját a hivatalban végezte el Tóth Erika, a pályázatírásokat, adatszolgáltatást, pályázati beszámolókat, az egyéb írásbeli kötelezettségeket asztalánál látta el, bár az ügyfélfogadás szünetelt Alcsútdobozon is. Mostantól normál üzemmódban működik a helyi közigazgatás, az ügyfeleknek maszkban, kézfertőtlenítést követően lehetséges a belépés.

– Fokozatosan vesszük fel a járvány miatti megkötések előtti életritmust, óvatosan élünk a szabadsággal – mondja Tóth Erika. A községben nem volt vírusfertőzött, betartották az óvintézkedéseket. Az óvodában rendkívüli szünetet tartottak, az iskola is online módban működött, s egyelőre korlátozottan nyitották meg az óvodát. Csoportonként öt kisgyermeket fogadhatnak, de összesen csak tízen jelentkeztek, nem telik be a szűk létszám sem.

– A fejlesztésekkel viszont nem álltunk le, bár a piacunkkal csúsztak a kivitelezéssel – számol be a befejezéshez közeledő beruházásról a polgármester. – Határidő-módosításra kényszerültünk, átütemeztük az építést. Az építőanyag-beszerzés sem a szokott ritmusban történt, és a vírus miatt a kivitelezők is kímélték az alkalmazottakat. Két helyi vállalkozó építi meg a vidéki környezetbe illő, cseréptetős, téglafalas fedett piacteret, s a mögötte elfolyó kis Bodzás-patakon átvezető híd járófelülete is megújul. Hamarosan átadjuk az őstermelőknek a piacot, várjuk a helyi termékeket a faluközpont új helyszínére.

Alcsútdoboz – hasonlóan a Vál-völgyi településekhez – dimbekkel-dombokkal körül­ölelt falu a völgyben, nyolc szőlőhegyet tartanak számon a helyiek.

Hamarosan átadják a készülő termelői piacot
Fotó: Zsohár Melinda

Szép nevek, megőrzésre érdemesek: Cserhegy, Kishegy, Ürgehegy, Ereszvény, Rézhegy, Diós, Csere és Látóhegy. Alcsútdoboz önkormányzat a vidékfejlesztési programban több mezőgazdasági utat újított fel, murvázott felületeket hoztak létre a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A Csere és a Diós útjai készen vannak, harmincötmillió forintot fordítottak rájuk. Jelenleg a zártkerti programban a Kishegy és a Rézhegy murvázása folyik – összesen tízmillió forintos beruházással. A belügyminisztériumi fejlesztési pályázaton hárommilliós önrészhez 15 milliót nyert a község Dobozon járdafelújításra.

Fokozatosan veszik fel a járvány előtti ritmust – mondja Tóth Erika alcsútdobozi polgármester
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Közterület-fenntartásra két és fél millióért vettek eszközöket.

– Két nagyobb tervünket valósíthatjuk meg a Magyar falu program pályázata segítségével – számol be Tóth Erika a közeljövő feladatairól. – Az egykori zárda, a szép óvodánk tetőfelújítása történik meg a tavaly elnyert tizenhárom és fél millióból, amit, ha a közösségi tér fejlesztésére benyújtott kérelmünket is támogatják, a sportcsarnokunk belső felújítása követhet. Napirenden Alcsútdobozon is minibölcsőde építése, egy csoportszoba és kiszolgáló helyiségei kerülnek az óvoda mellé. Európai uniós pályázaton nyert el az önkormányzat százharminckilenc-­millió forintot az intézményre az előtervek alapján.

A szabadtéri közösségi terek látogathatók, ám a sportcsarnok nem fogad még vendégeket. Az iskola is zárva, az önkormányzat két laptopot adományozott két tanulónak még az online tanítás megkezdésekor, figyelnek a gyerekekre, idősekre. Az arborétumot szintén megnyitotta a kezelő Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, ám a látogatók nem árasztották el a vadregényes parkot, aminek örülnek a helybéliek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában