ÉRETTSÉGI A JÁRVÁNY IDEJÉN

2020.05.04. 16:37

Magyarérettségi 2020 – fotókon mutatjuk a megoldásokat

Arany János, Tóth Árpád és Fekete István művei a feladatok között.

kisalfold.hu

Budapest, 2020. május 4. Védõmaszkot viselõ diákok érkeznek az érettségi vizsgára a fõvárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Ezen a napon rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdõdött a május-júniusi érettségi idõszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 4-én középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, kötelezõ a maszk viselése, az épületeket folyamatosan takarítják. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar középfokú érettségi megoldásait a kisalfold.hu portál közölte:

10.50 – Hétfőn reggel magyar nyelv és irodalom, valamint magyar mint idegen nyelv írásbelikkel országszerte megkezdődtek az érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1139 helyszínen 68458, emelt szinten 58 helyszínen 2119 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

11.10 – A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódik. Ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk – írta az eduline.hu.

11.55 – A könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani hétfőn az Eduline oktatási portál információi szerint.

A könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az idei magyar érettségi első részében. A diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett ennek alapján megoldaniuk. A portál információi szerint az első részhez tartozó szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak.

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott. Ezek közül a diákoknak egyet kellett választaniuk, azaz egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.

15.01 – A feladatokat Csengeri Mária, a győri Móra-iskola tagintézmény-vezetője oldotta meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában