Koronavírus Fejérben

2020.05.14. 20:00

Kukába az illegális lerakókkal!

Márciusban a veszélyhelyzet miatt bezártak a megye hulladékudvarai, egynéhány éppen mostanában nyit ki újra. Könnyen megeshet, hogy az elmúlt időszakban voltak olyanok, akik az illegális hulladéklerakást választották inkább, mint az otthoni, udvari, telephelyi takargatást.

Majer Tamás

Fotó: Pálinkás István

A veszélyhelyzettől függetlenül is konstans probléma hazánkban az illegális hulladéklerakás. Ismert, a kormány törekvése ezek felszámolása. Ez az egyik pontja a kormány február közepén – tehát még a koronavírus előhívta korlátozó intézkedések bevezetése előtt – bejelentett klíma- és természetvédelmi akciótervének.

– Július 1-jétől létrehozzuk a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amelynek feladata lesz a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása, tettenérése, büntetése, illetve az ingatlantulajdonosok kényszerítése – együttműködésben az önkormányzatokkal – a hulladék eltávolítására. Ösztönözzük az újrahasználható termékek elterjedését, és hasznosítjuk az újrafeldolgozható hulladékot, a településeket és az embereket megóvjuk a szennyezés káros hatásaitól – olvasható a tervben.

Rengeteg illegálisan lerakott hulladék hever az utak mentén, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igyekszik minél inkább segíteni, közbenjárni a tisztaságért, a szemléletformálásban is hisznek. Kommunikációs osztályvezetőjük, Pécsi Norbert Sándor állt lapunk rendelkezésére.

Illegálisan lerakott hulladék Dunaújváros és a régi 6-os főút mellett, egy Baracs és Nagyvenyim közti mellékúton.
Fotó: Pálinkás István

– Az illegális hulladéklerakás folyamatos problémát és feladatot okoz az országos közúthálózat területén, így a Fejér megyei úthálózaton is. Az utak melletti illegális hulladéklerakás sajnos növekvő tendenciát mutat, de a hulladéklerakók bezárásának hatását számszerű adatokkal alátámasztani nem tudjuk – felelte kérdésünkre. – A közúti területeken megjelent hulladékot a rendelkezésünkre álló erőforrás keretéig eltakarítjuk és lerakóhelyre szállítjuk. Tavaly erre a megyei úthálózaton 7062 munkaórát és 45,3 millió forintot fordítottunk. Idén eddig 4771 munkaórában, 17,6 millió forint ráfordítással takarítottuk a közúti zöld­területeket. Az illegális hulladéklerakás sajnos zöldterületünk minden részét érinti, helytől, útkategóriától függetlenül. Nagy mennyiségű, koncentrált lerakások útcsatlakozásokban, erdősávok, zajvédő falak, cserjefoltok takarásában jellemzők. Kifejezetten szemetesek azok a helyek is, ahol félreállásra, várakozásra alkalmas helyek vannak, főként a tranzitútvonalak mentén – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor. – A napi szemétgyűjtési feladatok mellett tavaly tavasszal és ősszel is megrendeztük „Jobb, ha el se dobod!” címmel országos szemétgyűjtési akciónkat, amelyhez 12-12 ezer fő csatlakozott, illetve minden évben társaságunk is csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akció­jához. A koronavírus miatt kialakult helyzetre tekintettel idén még nem tudtunk szemétgyűjtési akciót szervezni, de a hulladékgyűjtési tevékenységet az országos közutak területén egész évben folyamatosan végzik kollégáink. Bár egyre nagyobb erőfeszítéseket teszünk, és küzdelmünk folyamatos, a szemétlerakás továbbra is állandó jelenség a megyében – ismertette a helyzetet.

Gárdonyi László mint a Gaja Környezetvédő Egyesület tanácsadó irodavezetője nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlapnak.

– A hulladékudvarok lezárása valóban növelte az illegális lerakások számát – jelentette ki, – ezt helyszíni körbejárások és bejelentések is megerősítették. Ez részben felelőtlen hulladékkezelési eljárás eredménye: ismeretlennek átadni a vállalkozásoknál keletkező „vegyes” hulladékot, aki később a legális elhelyezés szüneteltetése miatt vagy a „spórolás” szempontjainak figyelembevételével az erdő menti lerakást választotta. Volt rá példa, hogy kideríthető tulajdonos esetében, felszólításra a hulladék tulajdonosa saját költségre felszámolta az illegális lerakást. Ne bízzuk idegenre vállalkozásunk hulladékát, mert kétszer is fizethetünk érte! – figyelmeztetett a tanácsadó. – Illegális lerakás szinte minden település határában található, nehéz az ellene való küzdelem. A törvényi rendelkezések kellő szigorral bírnak, de a beazonosítások, a személyiségi jogok védelme nem segíti a könnyű eljárások lefolytatását – emelte ki.

„Ne bízzuk idegenre vállalkozásunk hulladékát, mert kétszer is fizethetünk érte!” – figyelmeztetett Gárdonyi László Fotó: Pálinkás István

– Mi, a Gaja Környezetvédő Egyesület mindenekelőtt a hulladék keletkezésének megelőzését hangsúlyozzuk: kevesebb egyszer használatos termék előállítását, ezek vásárlásának mellőzését, a zöldhulladékok – bár inkább zöld javak! – komposztálását, hazai termék fogyasztását javasoljuk. Az illegális hulladéklerakás kapcsán az önkéntes szerepvállalásban látjuk a törvényi eljárások mellett a megoldás kulcsát. A helyi szereplők részt vehetnek a jelenségek felderítésében, a felszámolásban, és ami a legnehezebb: a rend megőrzésében – mondta.

– 2001-ben a Hulladék Munkaszövetséggel egységben meghirdettük a „Tájsebészet” illegális hulladéklerakók megszüntetése céljából kidolgozott programunkat. Országosan ez 2006-ig működött, de Fejér megyében a helyi civil szervezetek, önkormányzatok, támogató vállalatok, hatóságok, szolgáltatók összefogásából egyesületünk koordinálásával azóta is működik – emlékeztetett. – Évente mintegy húsz közösség 1500-2000 résztvevője tesz lépéseket a tisztább környezet elérése érdekében – fűzte hozzá.

Nos, a hulladékudvarok: a Depónia május 11-én, hétfőn nyitotta meg székesfehérvári hulladékudvarát a Palotai úton, valamint Csalán, s május 16-án nyitja meg Csákváron. A Vertikál Fejér megyei hulladékudvarai közül kettő már áprilisban újranyitott. Az ercsi április 1-jén, a dunaújvárosi április 14-én. Kettő pedig május 11-én nyitott: a kálozi és a cecei. A Zöld Bicske nevű szolgáltatónak nincs megyénkben hulladék­udvara. A siófoki központú Siókom enyingi hulladékudvara a szolgáltató lapunknak adott szóbeli tájékoztatása szerint május 20-án nyithat meg előreláthatólag. A szolgáltató szerdán megnyitja siófoki hulladékudvarát, a tapasztalatok függvénye az enyingi nyitás, amelyről hivatalosan az enyingi önkormányzat értesíti majd a lakosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában