Koronavírus Fejérben

2020.05.24. 07:21

Két fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Fejérben

Vasárnap reggelre Fejér megyében már 367 igazolt koronavírus-fertőzöttet tart számon a koronavirus.gov.hu oldala.

feol.hu

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdaságvédelmi akciótervről, melynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyének védelme és új munkahelyek teremtése. A Denso az első olyan nagyvállalat az országban, amely benyújtotta munkahelyvédelmi kérelmét, és 3800 munkavállaló számára 310 millió forint értékben igényelt támogatást az államtól.

Az országban elsőként a székesfehérvári mentőállomásnál alakítottak ki ilyen professzionális konténeregységet, melynek során a mentőautók egy órát töltenek el a konténerben, ezalatt végzik el rajtuk azt az ózongenerátoros fertőtlenítést is, amely a koronavírus megöléséhez szükséges.

A középfokú oktatási intézmények május 11-től rendkívüli felvételi eljárást indíthattak. Ez azoknak a tanulóknak kedvez, akiket az általános felvételi eljárás időszakában nem vettek fel egyetlen középfokú intézménybe sem, vagy felvételt nyertek, ám meggondolták magukat, és másik szakirányon szeretnék megkezdeni középiskolai tanulmányaikat. A május 11. és augusztus 31. között megtartható felvételi eljárás során e tanulók kérhetik felvételüket azokba a középiskolákba, amelyeknek az általános felvételi eljárás lezárása után betöltetlen férőhelyei maradtak. A rendkívüli felvételi eljárásban részt vevő intézmények listáját az Oktatási Hivatal honlapján keresztül bárki elérheti.

A járvány okozta kijárási korlátozások miatt a szülőknek minden eddigi feladat a nyakukba szakadt, amit eddig az óvónénik, tanítók és tanárok oldottak meg, így sok csalában az apukáknak is többet kell a családdal foglalkozni, mint azelőtt. Sokaknak egyenesen át kellett venni az édesanya szerepét, mert munkanélkülivé váltak vagy kényszerszabadságra küldték őket. Cikkünkben két apa mesél a tapasztalataról.

A termőföldek tulajdonosai, illetve bérlői minden tavasszal benyújtják az egységes kérelmeket. A határidő május 15. napja volt és ezen nem változtatott a szokásostól eltérő, vírussal és kijárási korlátozással érkező tavasz. Az irodákat az előírásoknak megfelelően alakították át, egyúttal a helyiségekben biztosították a megfelelő higiéniai feltételeket és védőeszközöket. A kamara kezdeményezésére megszületett jogszabály-változásnak köszönhetően egyszerűsödött az ügyintézési folyamat, így lehetővé vált, hogy a kérelmek beadása döntően telefonon keresztül is megtörténhessen. Ezzel egy olyan rugalmas rendszer alakult ki, hogy személyes egyeztetésre csak indokolt esetben volt szükség.

Két tagkönyvtár vállalkozott arra, hogy az épület előtti teraszon szolgálják ki az olvasók igényeit addig, amíg nem kapnak lehetőséget az újranyitásra, a Széna téri Tagkönyvtár és a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában