Fehérvár ma is őrzi a találkozó emlékét

2020.05.04. 07:25

Két évtizeddel ezelőtt a királyok városába érkezett tíz ország meghívott államfője

Göncz Árpád akkori köztársasági elnök meghívására 2000. április 28-án összesen tizenegy ország államfője találkozott Székesfehérváron azért, hogy az új évezred kihívásait és az együttműködés lehetőségeit egy kerekasztal-tanácskozás keretében vitassák meg.

Héjj Vivien

Székesfehérvár a legkeresettebb helyszínek egyike Fejér megyében, itt kerül sor a legtöbb adásvételre a lakáspiacon

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvárt az egykori köztársasági elnök a magyar történelem jelentős és mindig megújulni képes városának nevezte, ezért is választotta a találkozó helyszínéül a megyeszékhelyet. A korabeli újságcikkből kiderül, a tanácskozást követően memorandumot adtak ki a résztvevők, melyet Göncz Árpád ismertetett. A közös sajtótájékoztató után valamennyi vendég a városháza előtt felállított asztaloknál válaszolt a sajtó képviselői által feltett kérdésekre. Ezt követően egy közös ebéden vettek részt az államfők, melyre a Szent István teremben került sor. A program zárásaként a várost is megtekinthették a meghívottak. A városháza épületén máig látható az esemény tiszteletére kihelyezett emléktábla, mely jelzi a találkozó időpontját, emellett a jelenlévők kézjegyükkel is ellátták a márványlapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában