Nemzeti Összetartozás Napja

2020.05.27. 07:00

„Kell ott fent egy ország” – Úgy tűnik, a 100. évforduló tiszteletére a harangok megkondulhatnak

Civil kezdeményezésre a Nemzeti Összetartozás Napján Kárpát-medence-szerte harangszóval emlékezhetnek a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára.

Sági Zoltán

A fehérvári ciszterci templom Szentháromság-harangja – amely június 4-én elzúghatja a magyarok öszszetartozását – a készítőjével, Gombos Miklós őrbottyáni harangöntővel Fotó: NZP (archív)

Fotó: NZP

A haranggal rendelkező civilek köre azonban többnyire az egyházakra korlátozódik. Nyolc esztendeje pedig a magyarországi történelmi egyházak képviselői még közös nyilatkozatban utasították vissza a kérést, hogy Trianonra harangszóval emlékezzenek.

Ezúttal azonban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) volt a kezdeményező. Amelynek országos elnöksége február 21-én, felekezettől függetlenül kért fel minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

A fehérvári ciszterci templom Szentháromság-harangja – amely június 4-én elzúghatja a magyarok öszszetartozását – a készítőjével, Gombos Miklós őrbottyáni harangöntővel
Fotó: NZP (archív)

A kezdeményezéshez való csatlakozásról Fejér megye történelmi egyházait kérdeztük meg. A Spányi Antal megyés püspök hivatalától kapott válasz szerint a KÉSZ felhívását „az Egyházmegyei Hivatal meghirdette a plébános atyák felé.” A kezdeményezéssel továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye is foglalkozott. A harangozást kötelezővé természetesen nem tették, azonban – mint a válasz végződik – „úgy gondoljuk, Székesfehérváron minden katolikus harang megszólal”. Az evangélikus egyház demokratikus felépítésétől idegen volna egy központi rendelkezés kibocsátása, magyarázta a helyzetet Szarka István, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye esperese, a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség lelkésze. Az egyes gyülekezeteket a presbitérium, vagyis lelkészi és világi elöljáróság vezeti, így rájuk bízatott az, hogy a KÉSZ felhívásához csatlakoznak-e vagy sem.

„De mi a korábbi alkalmakkor is megszólaltattuk a harangokat, mert a történelmi emlékezethez hozzátartozik ez a fájdalmas évforduló”, foglalt állást az esperes. Akitől azt is megtudtuk: bár a püspökség a trianoni évforduló ügyében külön rendelkezést nem adott ki, egy témához kapcsolódó iskolai pályázat meghirdetését tervezi a diákság körében. A KÉSZ kezdeményezése mellett – központilag – egyedül a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa állt ki határozottan (eddig). Amelynek május 12-én kelt dokumentuma azt kéri: „május 22-én, a magyar reformátusok egységére, június 4-én pedig a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, szólaltassák meg harangjaikat a református templomok”. Mint Berze János lelkészi elnök lapunknak megerősítette, fehérvári harangjaik így június 4-én 16 óra 30 perckor megkondulnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában