Koronavírus Fejérben

2020.05.06. 07:40

Hétfő óta egyre több üzlet várja ismét a vásárlókat

Előző lapszámunkban beszámoltunk az újranyitott presszó és éttermi teraszok hangulatáról, most a bevásárlóközpontok boltjait és az ott érvényben lévő szabályokat vettük szemügyre.

Héjj Vivien

Szájmaszkot viselő család nézelődik egy fehérvári bolt előtt a tegnap készült fotón Fotó: Pesti Tamás / FMH

Egyes helyek rövidített nyitvatartással, más üzletek a korábbiakban megszokott időintervallumban várják a régi és az új vevőket. Egyre többen merészkednek az utcára, és a boltokat is újra felkeresik az emberek, hiszen az elmúlt hetekhez képest egy korábban még átlagosnak tűnő bevásárlás is élményszerű programmá válhat. A székesfehérvári bevásárlóközpontban a szükséges óvintézkedések betartása mellett újra elindult az élet.

Az üzletek bejáratánál jól látható helyen felirat jelzi: belépés kizárólag maszkban!

A vásárlókat kiemelten kérik arra is, ügyeljenek a másfél méteres távolság betartására. Öröm az ürömben, hogy találunk olyan ruhaüzletet is, amelyik térítésmentesen biztosít maszkot a hozzájuk betérő vásárlóknak, így az is átlépheti a bolt küszöbét, aki esetleg védőeszköz nélkül indult el otthonról. A legtöbb üzlet ajtajánál kézfertőtlenítő várja az érkezőket. A kisebb, specializált boltok esetében, akadnak olyanok, ahol maximalizált a vásárlói létszám. Az egyik, szépségápolási termékeket forgalmazó boltnál tábla figyelmeztet: egyszerre maximum két vásárló tartózkodhat az üzletben. A helyiség méretéből adódóan a bejárat előtt is láthatjuk, hogy mennyien tartózkodnak bent, így ottjártunkkor ez nem okozott fennakadást, az érkezők türelemmel várták, hogy megkezdhessék a vásárlást. Az üzletben dolgozó eladótól megtudtuk, a nyitvatartási idő nem rövidült, a korábban megszokott nyitvatartási renddel várják a vásárlókat. Hozzátette, egyre több vásárló betér az üzletbe, így a forgalom reményeik szerint hamarosan a régi lehet. Mint mondta, mindenki nagy örömmel fogadta nyitás hírét.

Szájmaszkot viselő család nézelődik egy fehérvári bolt előtt a tegnap készült fotón Fotó: Pesti Tamás / FMH

Akad olyan cipőbolt is, ahol egészen egyedi megoldást találtak ki a vevőszám limitálására. A belépés elsődlegesen kézfertőtlenítés után lehetséges, emellett a vásárlók szükség esetén eldobható kesztyűt is kérhetnek. Mivel a bolt sorai között nehéz lenne számon tartani a bent tartózkodók létszámát, így a bejáratnál mindenkinek kap egy áruvédőt, azaz lopásgátlót, amely jelen esetben arra szolgál, hogy a boltban tartózkodók számát korlátozza. Ha kiürül a tároló, akkor a vásárlói létszám is elérte a maximumot. Az általunk szemügyre vett boltokban a ruhákat és a cipőket is gond nélkül fel lehet próbálni, erre a legtöbb helyen nem vonatkozik semmilyen korlátozás. Az egyik ruházati bolt munkatársa elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vásárlók jelenleg is kényelmesen és biztonságosan vásárolhassanak, ezért minden szükséges feltételt biztosítanak a higiénia fenntartásához. Egyes sportszeráruházak esetében szintén különleges szabályok érvényesek, ugyanis az itt kiállított termékek egy részét általában szeretnék kipróbálni a vásárlók fizetés előtt. A sporteszközöket és felszereléseket forgalmazó nagyáruház jelenleg korlátozott nyitvatartással várja vásárlóit. A betérők létszáma limitált, így a bejutást a bolt alkalmazottai segítik, ezzel csökkentve a zsúfoltság kialakulását.

A kihelyezett kézfertőtlenítő használata ez esetben is ajánlott, a maszk viselése pedig kötelező. Az egészségmegőrzés jegyében jelenleg csak a fitneszgépeket és a kerékpárokat próbálhatják ki a vevők, ezek fertőtlenítésének lehetőségét az áruház biztosítja. A pénztáraknál több helyen padlóra ragasztott jelzések mutatják, mennyi is az a bizonyos másfél méter, így nem szükséges csupán a szemmértékünkre hagyatkoznunk. Fizetésnél több üzletben javasolják, hogy aki teheti, részesítse előnyben a bankkártyás fizetést.

Előző cikkünk a témában:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megyeszerte-sokan-eltek-a-szigoru-rend-lazitasaval-szinte-mar-nyari-volt-a-forgatag-3980385/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában