A futópálya építése miatt átvizsgálták a fákat

2020.05.15. 07:15

Gallyazás lesz a Haleszban

A városgondnokság elkezdte építeni a Haleszban az új, egy kilométer hosszú, százméteres sprintszakaszokkal tervezett rekortán futópályát, melynek nyomvonalán gallyazást végeznek a fasorfenntartást ellátó szakemberek. Sokakban felvetődhet: ismét fákat vágnak majd ki.

FMH

Egy fa kivágása minden esetben a legutolsó megoldási lehetőség, de balesetveszély sem lehet az új futópályán Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A futópálya teljes nyomvonalán megvizsgálták, hogy vannak-e balesetveszélyes ágak, amelyeket a városgondnokság parkfenntartási egységének faápolási csoportja távolít majd el a jövő héten.

Amint arról az önkormányzat honlapja is beszámol, két elszáradt fára van hatósági kivágási engedélyük, a többi fáról pedig csak a száraz, balesetveszélyes ágakat vágják le. Ezen fákat is megvizsgálták azonban, hogy vannak-e bennük madárodúk vagy fészkek. Ha ugyanis ilyet találnak, azokat nem bántják.

Az önkormányzatot, a városgondnokságot sokszor éri kritika, ha fák kivágására kerül sor, ám tudni kell, hogy a faápolási csoport minden esetben szigorúan dokumentálva, csak engedéllyel dolgozik, és a munka során minden esetben készül fotódokumentáció is.

Egy fa kivágása minden esetben a legutolsó megoldási lehetőség, de balesetveszély sem lehet az új futópályán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amennyiben beavatkozás történik, feljegyzik a fa állapotát, sérüléseit és betegségeit is. Szigorú belső szabályzat van arra is, hogy a városban vegetációs időszakban és kiemelten virágzási, valamint költési időszakban nem végeznek drasztikus beavatkozásokat. Egy fa kivágása pedig minden esetben a legutolsó lehetőség, olvasható a város holnapján.

A levágott, száraz gallyakat is mindig hasznosítják: aprítják és a város közterületein az ágyásokban használják mulcsozásra.

Ugyanakkor a fiatal fák telepítése és fenntartása kiemelt feladat az egész parkfenntartási egység számára, akik igyekeznek minden évben többszörösét elültetni a kivágásra ítélt egyedeknek. Mindannyian azért dolgoznak, hogy a fákat egészségesen tartsák, hiszen azok akár évtizedekig is biztosítják egy adott környezet mikroklímáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában