AZ ELSŐ PÁR ÓRA A LEGKRITIKUSABB

2020.05.25. 16:48

Eltűnt gyermekek világnapja – A reményt soha nem szabad feladni

Május 25-ét Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban nyilvánította nemzetközi emléknappá, az eltűnt gyermekek világnapjává.

Horváth Virág

2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei.

– 2019-ben közel 19 600 eltűntet jelentettek be, ezek nagy része egy-két nap után vagy még aznap előkerül. Egy hónapon túl pár száz fiatal eltűntet találnak meg vagy kerül elő. Viszont minden évben van néhány fiatal, akit sajnos hosszabb időn keresztül nem találnak meg – mondta el Ackermann József, az Ezer lámpás éjszakája alapítvány alapítója a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában. Hozzátette, a reményt soha nem szabad feladni, az alapítvány pedig az érintett családok lelki támogatásán túl prevenciós programokkal is segítenek.

A rendőrségi körözési adatok alapján 18 éven aluli személyek közül 2012-ben 11 712-en tűntek el, addig 2017-ben ez a szám 19 600-ra emelkedett. Hazánkban csak 2018-ban 2900 gyermek-, 15 499 fiatalkorú és 3084 felnőtt eltűnési esetében indult körözés. A kiskorúak 20 százaléka családból, míg 80 százalékuk gyermek- vagy lakásotthonból tűnik el vagy távozik engedély nélkül. Az eltűnéseket sokszor azonban nem jelentik be időben a szülők, pedig a közhiedelemmel ellentétben nincs olyan, hogy a rendőrség egy eltűnés esetén 72 órát várna.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy egy rokonunk, ismerősünk eltűnt, a bejelentéssel való késlekedés az egyik leggyakoribb hiba. Mivel az eltűnések során az első pár óra a legkritikusabb, azonnal jelentsük be az eltűnést a rendőrség 112-es általános segélyhívó számán, vagy hívjuk a Kék Vonal segélyszervezet 116 000-ás számát, mely kifejezetten gyerekek eltűnésének bejelentésére szolgál.

Idén elmarad és jövőre tartják meg a 2011 óta megrendezésre kerülő Ezer Lámpás Éjszakája Országos Családi Napot.

A szervezők számára ez azért is szomorú, mert idén jubilált volna a társadalmi célú kampány népszerű programja, amely minden évben sztárfellépőkkel, jótékonysági koncertekkel, család-és gyermekprogramokkal, rendőrségi bemutatókkal és bűnmegelőzési felvilágosítással várta az ingyenes rendezvényeire a látogatók ezreit, ahol világító lufik ezreivel emlékeztek meg az eltűnt fiatalkorúakról.

„Tekintettel a koronavírus-járványra, a kormány intézkedéseire és rendeleteire, valamint a partnereinkkel folytatott egyeztetésekre – szem előtt tartva a hazai és nemzetközi fejleményeket – hoztuk meg ezt a számunkra is nehéz döntést, amellyel felelősséget vállalunk látogatóinkért, támogatóinkért és munkatársainkért is” – említi Ackermann József alapító és Kárász Róbert elnök.

Ettől függetlenül az alapítvány tovább folytatja ősztől az iskolai programját, és a saját videós oldalát, az ELÉ TV-t.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában