csökkentett munkaidő

2020.05.09. 07:20

Dunaferr: mégis időben utalják a bért

Mintegy négyezer-ötszáz embert foglalkoztat a Dunaújvárosban működő Dunaferr. A céggel kapcsolatban legutóbb azt írtuk: csúszik a bérek kifizetése.

Szanyi-Nagy Judit

Helyreállt a munkabéke a Dunaferrnél, ami kulcsfontosságú Dunaújváros és térsége stabilitásának szempontjából

Fotó: DH

Akkor a cégvezető egy, a munkavállalóknak megküldött levélben ígéretet tett: május 15-ig lesz fizetés. A kijelölt időponthoz egyre közeledünk, ám a hírek újonnan már arról szólnak, hogy a cégnél várhatóan júniustól három hónapon keresztül csökkentik a nem közvetlenül a termelésben dolgozó munkavállalók munkaidejét és ennek megfelelően jövedelmét is. Mindezt ugyancsak Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője írta meg az alkalmazottaknak. A levelet a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség tette közzé honlapján.

Amennyiben az intézkedést bevezetik, az megközelítőleg ezer embert érinthet; a csökkentett munkaidő miatt kiesett jövedelmet pedig részben állami forrásból kompenzálhatják. A cégvezető május 7-én így fogalmazott: „A szakszervezetekkel folyamatosan egyeztetünk, és igyekszünk közös megoldást találni. Látni kell, hogy a túlélésért folytatott küzdelem egy döntő szakaszába léptünk.” Erre reflektálva a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége egy közleményt adott ki, amelyben azt is leírják: „A rendezett munkaügyi kapcsolatokról csak annyit, hogy »a szakszervezetekkel folyamatosan egyeztetünk«-ről a mai cégvezetői levélből értesültünk.” A Dunaferr helyzetén a világjárvány következtében leálló gazdaság sem segített: a termékeik iránti kereslet drasztikusan tovább csökkent. Mindezek ellenére az április hónapra járó bérek – a cégvezető által megfogalmazottak szerint – időben megérkeznek a dolgozókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában