Koronavírus Fejérben

2020.05.05. 07:03

Biztonsági intézkedések mellett, de a szokásos feladatlappal várták a diákokat

Országszerte 68 és fél ezer diák a magyar nyelv és irodalommal kezdte meg az érettségi vizsgák sorát hétfőn, a szokásosnál egy órával később, hogy mindenki biztonságosan léphessen az iskolákba.

Palocsai Jenő, Borsányi Bea

Fazekas Zalán és Süle Mercédesz magabiztosan jött ki Móron az érettségiről Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

A belépési procedúra részeként kézfertőtlenítés, majd a maszkok és a kesztyűk átvétele következett. – Véleményem szerint a szövegértés, az elemzés és a gyakorlati szövegalkotás is korrekt és megírható volt. Tevan Andor A könyv születése című írásának világos és nagyon jól követhető szövege volt az első feladat az idén, amelyben az apró kis csavar a szöveghez kapcsolódó kérdésekben rejlett. Ám aki alaposan elolvasta őket, biztosan jól válaszolt rájuk – mondta a feladatlapról Schneider Beáta, a Lánczos Kornél Gimnázium magyar szakos igazgatóhelyettese.

A diákok szerint nem volt nehéz az idei feladatsor

Az első rész második feladatában az érvelés, illetve egy hivatalos levél megírása között lehetett választani. Schneider Beáta szerint a diákokhoz inkább az érvelés témája állt közelebb, amelyben a rendszeres, versenyszerű, szervezett sportolás előnyei vagy hátrányai mellett kellett érvelni, míg a hivatalos levelet egy fogyatékkal élőknek szervezendő program kapcsán kellett megfogalmazni egy iskolaigazgatónak. A második részben Fekete István Tolvaj című novellájának elemzése, vagy Arany János Kertben, illetve Tóth Árpád Lélektől lélekig című versének összehasonlító elemzése közül lehetett választani. Ahogy azt az igazgatóhelyettes elmondta, míg utóbbi két vers a középiskolai törzsanyag része, addig Fekete Istvánnal utoljára általános iskolában foglalkoztak a diákok. Ugyanakkor azt is megjegyezte, a novella témája közel állhat hozzájuk, és a szöveg is könnyen értelmezhető volt a megadott szempontok alapján. A szerzőről, illetve a mű történelmi hátteréről nem elvárás írni a dolgozatban. Az igazgatóhelyettes szerint összességében a feladatlap jól megírható volt.

Fazekas Zalán és Süle Mercédesz magabiztosan jött ki Móron az érettségiről Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ezen a véleményen voltak az általunk megkérdezett diákok is, akik nemcsak tudásuknak, de személyiségüknek megfelelően választottak a lehetőségek közül. Kuttor Gergő, a Kodolányi János Gimnázium sport osztályának tanulója például kifejezetten örült az érvelésnek, hiszen maga is sportol, és a Testnevelési Egyetemen szeretne továbbtanulni. A tópartis Gosztonyi Csenge elárulta, nagyon izgult, de összességében pozitív meglepetés érte. Ő egyébként az összehasonlító verselemzést és a hivatalos levél megírását favorizálta. Iskolatársai, Sulák Emília és Zákány Kata is úgy érzi, jól vették az első akadályt, amelyre még az utolsó hetek online oktatása mellett is alaposan fel tudtak készülni.

Székesfehérváron egyébként tizenkilenc iskolában mintegy 1400 diák kezdte meg az érettségit

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Szakgimnáziumának igazgatója, Gyenei Magdolna közölte, náluk senki sem halasztott, így öt osztály 114 diákja érettségizik. A megye északnyugati szegletében, Móron is jól öltözött fiatalok rótták az utcákat, már jóval délután egy előtt. A Perczel Mór Szakgimnázium diákjai a szemközti ligetben elemezték ki az érettségin történteket. A legtöbb arcon még ott ült az izgalom, amit a kötelezően kiosztott maszkok sem tudtak eltakarni. A Táncsics Mihály Gimnáziumban is a szigorú szabályok betartása mellett vizsgáztak a fiatalok, egyszerre maximum tízen lehettek a teremben.

Zákány Kata és Sulák Emília az írásbeliről kijövet keresték meg magukat
a hírlap Vén Diák című mellékletében Fotó: Nagy Norbert / FMH

A végzős Süle Mercédesz szerint erős közepes volt a vizsga, ám babonából nem merte azt mondani, hogy könnyű volt, hátha akkor rosszabbul sikerül. Hangsúlyozta, hogy kellemetlen volt ebben a vírushelyzetben az iskolába jönni, kicsit féltek is, ugyanakkor jó volt újra látni a megszokott környezetet és főleg az osztálytársakat. Az ifjú hölgy számára kedvezőtlen fordulat, hogy nem lesz szóbeli vizsga, ugyanis szerinte nagy eséllyel javíthatott volna minimum egy egészet az írásbelin szerzett jegyein.

Ennek éppen az ellenkezőjét fogalmazta meg Fazekas Zalán, aki nagyon bízik a jó eredményben, és kifejezetten örül, hogy nem lesz szóbeli. Zalánnak az érvelésnél voltak gondjai az írásbeli vizsga során, ugyanis csak tíz perce volt rá, mert rosszul osztotta be az idejét, de ezt leszámítva úgy érzi, jól sikerült. Szükség is lesz a jó eredményekre, ugyanis Zalán az egyetemre készül, pénzügy-számvitel szakon kívánja folytatni a tanulmányait. Mercédesz nem vág neki azonnal az egyetemnek, előtte pénzt és erőt gyűjt a folytatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában