előretekintés

2020.05.01. 07:15

Anyák napja, pünkösd, gyermeknap és csapadékos, de kellemes idő vár ránk májusban

Különleges napokat bőven tartogat számunkra az év ötödik hónapja, de híres Fejér megyei szülöttekről, és időjárásról is olvashat cikkünkben.

feol.hu

Forrás: Shutterstock

A 31 napos Május a Gergely-naptárban az év ötödik hónapja. Nevét Maia görög istennő római alakjáról, a termékenységistennő Maia Maiestasról kapta. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi, de nevezik az Ikrek havának is.

Jeles napok májusban

Május 1.: 1889-ben a II. Internacionálé megalakulásával lett a nemzetközi munkásmozgalom, a „Munka ünnepe” ez a nap. Az ősi tavaszi ünnepkör kitüntetett napjához, Európa-szerte régóta hozzákapcsolódott a majális és a májusfa-állítás szokása.

Május első vasárnapja (változó dátum): „Anyák napja” – Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. E nap során, mely minden évben május első vasárnapján van, az édesanyákat, nagymamákat ünnepeljük. sárnapján ünnepeljük.

Május első vasárnapja egyben az „A nevetés világnapja”. Először Indiában, egy ún. nevető klubban tartották meg 1998-ban. A világnap célja, hogy egyre többen vegyenek részt a mozgalomban, amelynek révén nemcsak közérzetük javul, hanem egészségüket is sokan visszakaphatják. Hazánkban is számos ún. hahota-klub működik

Május 2.: 1875-ben e napon rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000. május 2-án hozott határozata alapján május 6-án tartják „A magyar sport napját”.

Május 3.: 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot nyilvánította „A nemzetközi sajtószabadság napjává”. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg.

Május 4.: A hagyományoknak megfelelően 1991 óta ismét május 4-én ünneplik a Szent Flórián napját, azaz a „A magyar tűzoltók napját”.

Május 5.: A Független Életért elnevezésű nemzetközi szervezet felhívása nyomán 1992-ben rendezték meg először Magyarországon „A mozgássérültek esélyegyenlőségéért”-napját. Május 5. a mozgássérült emberekre és életkörülményeikre hívja fel a figyelmet.

Május 8.: 1828. május 8-án született Henry Dunant svájci üzletember. 1859-ben tanúja volt a solferinói ütközetnek. Látva a sebesültek tragikus pusztulását, létrehozott egy nemzetközi segélyszervezetet. 1863-ban Genfben megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet, melyhez Magyarország 1881-ben csatlakozott. A Nemzetközi Vöröskereszt 1949-ben nyilvánította május 8-át világnappá, amely dátum az alapító, Henri Dunant születésnapja.

Május 10.: 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük „A mentők napját” Magyarországon, mely során kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak

Május 10.: „A madarak és fák napjának” célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e.

Május 12.: 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban önkéntes ápolónőket toborzott, mentette, ápolta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. Rá emlékezve tartják „Az ápolónők nemzetközi napját”.

Május 12-13-14: Fagyosszentek

Május 15.: 1994-ben az ENSZ május 15-ét „A család nemzetközi napjává” nyilvánította. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

Május 17.: 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmányt. Ennek emlékére 1968 óta tartják a „Távközlési világnapot”.

Május 21.: A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik „A magyar honvédelem napját”.

Május 31.: Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-tól május 31-ét „Dohánymentes világnappá” nyilvánította, bízva abban, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető.

Pünkösd

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg

Nemzetközi gyermeknap

A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949 novemberi határozata alapján. 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi gyermeknapot. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra.

(forrás: jelesnapok.oszk.hu)

Májusi születésnaposok Fejér megyében

1814. május 13-án Székesfehérváron született Rónay János Jácint pozsonyi nagyprépost, választott szkodári püspök, valóságos belső titkos tanácsos, bencés tanár, természettudós, író, az MTA tagja. A darwinizmus magyarországi megismertetője és első terjesztője.

1883. május 23-án született Fehérváron Szekfű Gyula Ignác történész, publicista, egyetemi tanár, az MTA tagja, a kora újkori magyar történelem kutatója.

1930. május 16-án Székesfehérváron született Ihász-Kovács Éva költő, író, esztéta.

1963. május 31-én született Székesfehérváron Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

1977. május 4-én Székesfehérváron született Vörös Zsuzsanna olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a Volán Fehérvár öttusa szakosztályának vezetője.

1993. május 18-án született Pelczéder Orsolya, az Alba Fehérvár kézilabdázója.

1996. május 14-én született Dunaújvárosban Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó, a DUE-Maarsk Graphics játékosa.

1998. május 27-én született Rózsás Josephine, az Alba Fehérvár kézilabdázója.

2001. május 18-én született Lukács Norbert, az Alba Fehérvár kosárlabdázója.

Időjárás

Az idokep.hu előrejelzése szerint május első napjai záporokkal fognak köszönteni minket, és a hónapról általánosságból is elmondható, hogy a rég várt esőzés meg fog érkezni. Mindeközben kellemes tavaszias hőmérsékletre készülhetünk, napközben 16-24 fok körüli meleggel, míg éjszaka 8-13 fokra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában