Koronavírus Fejérben

2020.05.23. 11:30

A vendéglátóképzés, a fa- és gépipar területén is van még szabad hely a megyében

A rendkívüli felvételi eljárás időszakában technikumi, szakképző iskolai és szakiskolai képzésekre is jelentkezhetnek a diákok. A férőhelyek száma korlátozott.

Héjj Vivien

Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő-képzés a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumban. Erre a képzésre is lehet még jelentkezni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A középfokú oktatási intézmények május 11-től rendkívüli felvételi eljárást indíthattak. Ez azoknak a tanulóknak kedvez, akiket az általános felvételi eljárás időszakában nem vettek fel egyetlen középfokú intézménybe sem, vagy felvételt nyertek, ám meggondolták magukat, és másik szakirányon szeretnék megkezdeni középiskolai tanulmányaikat. A május 11. és augusztus 31. között megtartható felvételi eljárás során e tanulók kérhetik felvételüket azokba a középiskolákba, amelyeknek az általános felvételi eljárás lezárása után betöltetlen férőhelyei maradtak.

A rendkívüli felvételi eljárásban részt vevő intézmények listáját az Oktatási Hivatal honlapján keresztül bárki elérheti. Ez segítséget nyújthat az általános iskolák, a diákok és a szülők tájékozódásában, hiszen intézményenként megtekinthető, hogy mely szakokra hány férőhely maradt. Mivel ez már nem része a központi felvételinek, így jelen esetben nem az általános iskolán keresztül, hanem önállóan kell benyújtani a jelentkezést.

Körbenéztünk, hogy a megyében melyek azok az iskolák, ahol maradtak még üres helyek.

Egyaránt találunk technikumi, szakképző iskolai és szakiskolai férőhelyeket is. Fontos hangsúlyozni, hogy az iskolák többségében csupán néhány szabad hely maradt, így érdemes mielőbb jelentkezni.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum számos intézményében találhatunk szabad helyeket. A Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és a Perczel Mór Szakgimnázium minden korábban meghirdetett szakára jelentkezhetnek a diákok.

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumba fa­ipari technikus, asztalos, ács, burkoló, kőműves, fes­tő-mázoló-tapétázó, épü­letgépész-technikus, központifűtés- és gáz­hálózatrendszer-szerelő szakirányokra várják a tanulókat. Szépné Holczer Piroska, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a leendő 9. évfolyamokra a rendkívüli felvételi eljárás keretében augusztus 31-ig jelentkezhetnek a diákok. Hozzátette, az iskolában oktatott szakmák a munkaerőpiacon is nagyon kelendőek, így a végzett diákok nagyon jó eséllyel el tudnak helyezkedni a tanult szakmájukban.

Akiket a vendéglátás különböző szakterületei vonzanak, azok számára a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium kínál lehetőséget a szakmák elsajátítására.

Központifűtés- és gázhálózatrendszerszerelő-képzés a Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziumban. Erre a képzésre is lehet még jelentkezni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Árpád Szakgimnáziumban az alábbi szakokon maradtak eddig még betöltetlen helyek: elektronikai műszerész, villanyszerelő, divatszabó, kárpitos, sportedző, közszolgálati ügyintéző, fodrász technikus, könnyűipari technikus, erősáramú elektrotechnikus, honvéd kadét és kozmetikus technikus.

A közszolgálati technikusi, a kereskedői és webáruházi technikusi, az informatikairendszer- és alkalmazásüzemeltetőtechnikus-képzések iránt érdeklődők a bicskei Vajda János Gimnáziumba is jelentkezhetnek.

A felsoroltakon kívül a megyeszékhely számos intézménye kínál továbbtanulási lehetőséget azok számára, akik módosítani szeretnének.

A székesfehérváriakon kívül többek között a dunaújvárosi, a móri, a pusztaszabolcsi és a velencei középiskolák is részt vesznek a rendkívüli felvételi eljárásban.

A jelentkezés módját és feltételeit a fogadó iskola vezetője határozza meg. Pozitív elbírálás esetén a tanuló beiratkozhat az általa választott középiskolába. Az Oktatási Hivatal augusztus 31-ével bezárólag határozta meg az eljárás időszakát, ám a felvételi részleteiről érdemes közvetlenül az intézményeknél vagy azok honlapján is tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában