Koronavírus Fejérben

2020.04.17. 14:00

Megalakult a Fejér Megyei Szent György Kórház új vezetősége

Miért váltották le Csernavölgyi István korábbi főigazgatót? Szükség van-e a kórházon kívül további ellátóhelyekre? Hogyan néz ki a kórházvezetés új struktúrája? Pontosan hol, hány fő koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Fejér megyében?

Szanyi-Nagy Judit, Osváth Sarolta

A piros szívek most több értelemben is az összetartozást szimbolizálják: a kórházi dolgozók kiálltak Csernavölgyi István (középen jobbra) egykori főigazgató mellett. Tőle balra Bucsi László új főigazgató Fotó: FMH

Fotó: PAPAIBARNA

Az imént feltett kérdések mindegyikére igyekszünk a lehető legpontosabb választ adni jelen cikkünkben. Azonban már a legelején hangsúlyozzuk: egyes információk hivatalos forrásból, míg mások kórházon belüli vagy éppen az intézményen kívüli informátorainktól jutottak el hozzánk.

Tény, hogy a húsvétot megelőző napokban a Fejér Megyei Szent György Kórház akkori főigazgatójának, Csernavölgyi Istvánnak – Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter döntése alapján – távoznia kellett posztjáról. Az új főigazgató – személyét most már ismerjük –, Bucsi László címzetes egyetemi docens, a Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetőjének kinevezéséig Reiber István orvosigazgató vezette a kórházat. Csernavölgyi István, a korábbi intézményvezető már akkor arról nyilatkozott: úgy tudja, munkaviszonyát amiatt szüntették meg, mert a vírushelyzettel kapcsolatban az elektronikus adatszolgáltatás egy esetben késett. Ezt egy, szerdán napvilágot látott videóban is megerősítette a kórházi dolgozók jelenlétében, ahol beszédében Bucsi László jelenlegi főigazgató azt is kiemelte: feladatuk, hogy ezt az ügyet kivizsgálják. Ennek kapcsán megkerestük az újonnan kinevezett főigazgatót, ám ő a válaszadástól egyelőre elzárkózott. Döntését azzal indokolta: jelenleg nincsen olyan helyzetben, hogy a sajtónak a kialakult helyzetről átfogó képet adjon.

Kérdéseinket a Miniszterelnökségnek is elküldtük, azokra választ a Kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől kaptunk csütörtökön. Ebből kiderült: a napokban azonnali hatállyal két kórház éléről is leváltották az igazgatót, egyikük Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója. Több sajtóorgánum, így lapunk is választ kért a minisztertől arra, mi indokolta a veszélyhelyzet közepette a főigazgató hirtelen eltávolítását.

Gulyás Gergely válaszában mindenekelőtt kiemelte: a kormány alapvető célja az, hogy a koronavírus elleni védekezés hatékony feltételeit biztosítsa. Ennek elsőrendű felelőse az operatív törzs. Az egészségügyi védekezés eredményességéért és az ehhez szükséges feltételek biztosításáért az EMMI, azaz az egészségügyi tárca a felelős. Általános alapelvként rögzítette, hogy egy ilyen veszélyhelyzetben az operatív törzs utasításait minden állami szervnek, egészségügyi szolgáltatónak be kell tartani. A kormányon belül világos az a felelősség, hogy ennek az ellenőrzésére minden esetben a szaktárca jogosult.

– Tehát a kormány a szaktárca véleményének megfelelően azt tudja mondani, ha valaki nem teljesíti az operatív törzs által előírt kritériumokat, le kell vonni a konzekvenciát. Ez nem függ össze az érintett főigazgatónak sem az emberi, sem a szakmai minősítésével. A helyzetre való tekintettel a szankciók most szigorúbbak, mint „békeidőben”, amikor egy néhány napos mulasztás esetleg csak adminisztratív hibának számítana. Székesfehérváron az adatszolgáltatás napokkal később történt meg. Fordítsuk meg a kérdést: ha mi a sajtónak téves tájékoztatást adunk a megbetegedésekről, az elhunytak számáról, mert a kormány nem kapja meg azokat az adatokat, amelyeket rendeletben egyértelműen előírt, akkor ezért a felelősséget valakinek nyilvánvalóan viselnie kell. A kormánynak a jelenlegi helyzetben nem célja, hogy komoly változtatások legyenek a kórházak vezetésében, az egészségügyi intézmények élén – hangsúlyozta.

– Azok a kórházigazgatók, akik évek óta vezetnek egy intézményt, helyben megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek. Szeretnénk mindenkivel együttműködni, de az a határozott kérésünk, hogy az operatív törzs döntéseit mindenki a legjobb tudása szerint hajtsa végre – tette hozzá.

A piros szívek most több értelemben is az összetartozást szimbolizálják: a kórházi dolgozók kiálltak Csernavölgyi István (középen jobbra) egykori főigazgató mellett. Tőle balra Bucsi László új főigazgató
Fotó: FMH

A Kormányinfón elhangzott második kérdésünk arra vonatkozott, megépül-e Székesfehérváron az ideiglenes betegellátó a város által felkínált stadionban vagy a Köfém Sportcsarnokban, esetleg a kórház udvarán felállítandó sátrat tesznek majd alkalmassá a betegek ellátására?

– A felajánlásokat köszönjük, ha drámai mértékben nem romlik a helyzet, többletkapacitásra egyelőre nincs szükség, elegendő, ami a kórházon belül kialakítható – válaszolta Gulyás Gergely miniszter.

Mivel további kérdéseinkre a kórházból hivatalos választ nem kaptunk, informátorainkra hagyatkozunk. Eszerint a Szent György Kórház új vezetősége már felállt: Bucsi László főigazgató mellett tevékenykedik Kovács Attila orvosigazgató, Bakos Gábor általános orvosigazgató-helyettes és Izbéki Ferenc tudományos-oktatási orvosigazgató-helyettes. Egy másik forrástól arról értesültünk, a korábbi ideiglenes főigazgató, Reiber István orvosigazgató leadta pozícióját, s a jövőben a Covid–19 munkacsoportot koordinálja majd – titulus nélkül. Ezeket az értesüléseket sem Budapestről, sem Székesfehérvárról nem tudták megerősíteni nekünk.

Ahogyan azt sem, hogy információink szerint legalább tizennyolc fő kórházi dolgozónál mutatták ki igazoltan a koronavírust. Informátorunk szerint valóban vannak olyan dolgozók, akiknél karantént rendeltek el, de számukról ő sem tudott bővebb felvilágosítást adni. Azonban több, a kórházi világban jártas megszólalónk szerint is vannak annyira szigorúak és jók az intézkedések, hogy a két héttel későbbre prognosztizált „járványrobbanást” Székesfehérvár és így Fejér megye is el tudja kerülni.

Tekintettel arra, hogy az eddig leközölt települési számadatok hitelessége megkérdőjelezhető, ezért azok bemutatását felfüggesztettük!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában