Koronavírus Fejérben

2020.04.16. 17:30

Jó helyre kerültek a laptopok a megyében

A tankerületi központok és több segélyszervezet is próbálja támogatni a távoktatásban részt vevő diá­kokat, különösen azokat, akiknek nincsenek informatikai eszközeik, illetve internet-előfizetésük.

S. Töttő Rita, Palocsai Jenő, Kecskés Zoltán, V. Varga József

A régebbi laptopok is jó szolgálatot tehetnek a rászoruló diákoknak: fogalmazás megírására, matematikai feladatok megoldására, böngészésre is használhatók Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Török Szabolcs tankerületi igazgató az ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: – A Székesfehérvári Tankerületi Központ számolt azzal, hogy lehetnek olyan tanulók, akiknek nehézséget okoz majd a digitális oktatásra való átállás. Ugyanakkor a diákok nagy része már találkozott ennek a munkarendnek a segédeszközeivel, hiszen minden iskolánk rendelkezik például tabletekkel. Tankerületünk már az első héten felkészült arra, hogy a tanulók részére informatikai eszközt kölcsönözzön, ezért a tantermen kívüli, digitális munkarend első napjaiban kölcsönadási szerződésmintát is készítettünk az intézmények részére. Több iskolánkban már éltek ezzel a lehetőséggel, így sok tanulónak biztosítottak iskolai eszközöket.

A tankerület vezetője hozzátette: – A digitális munkarend elindítása kihívást jelentett diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek egyaránt. Segítséget nyújt ehhez az Oktatási Hivatal által kiadott módszertani ajánlás, valamint a KRÉTA rendszer online oktatást támogató adminisztratív funkciója is.

Mint megtudtuk, vannak diákok, akik nem rendelkeznek az online tananyag feldolgozásához szükséges internet-hozzáféréssel, ezért részükre az intézmények papíralapon juttatják el a tananyagot, feladatokat. Ebben az esetben az ellenőrzés, visszacsatolás is papíralapon történik, amely során nyomon követhető a diákok tanulási előmenetele.

Sárosdon találtak gazdára

A Baptista Szeretetszolgálat országos alelnöke, Szilágyi Béla elmondta, Fejér megyében hat családot tudtak informatikai eszközzel támogatni és a nemrégiben átadott számítógépek Sárosdon találtak gazdára, a helyi, baptista fenntartású iskola diákjainak otthonában.

A régebbi laptopok is jó szolgálatot tehetnek a rászoruló diákoknak: fogalmazás megírására, matematikai feladatok megoldására, böngészésre is használhatók
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nem kell visszaadni

A Szegényeket Támogató Alapítvány (Szeta) Fejér megyei irodavezetője, Szontághné Kovács Erika is örömmel számolt be arról, hogy két családot tudtak számítógéppel segíteni. Valamennyi átadott eszköz végleges adomány.

Mór város általános iskolái is sikerrel vették az akadályt, hiszen azok vezetése kihasználta a március közepén kapott két napot, és felkészültek a digitális oktatásra. Grószeibl Andrea, a Petőfi iskola igazgatója elmondta, hogy az első lépések között szerepelt az informatikai eszközök felmérése, hogy tudják, kinek kell, illetve lehet segíteni.

Sok diák kapott kölcsön eszközöket, ám ahol a szülők sem tudják ezeket kezelni, ott a helyi családsegítő központ munkatársai hozzák-viszik a papíralapú oktatáshoz szükséges anyagokat. A Radnótiban, a Zimmermannban és a Gárdonyiban is hasonlóan zajlott az online oktatás eszközökkel történő ellátása.

A Szent Erzsébet iskola vezetője, Kovács Béla elmondta, a tanulóik és a tanárok számára is biztosítottak az informatikai eszközök, mindenki otthon dolgozik és tanul, a szoftvert pedig a Székesfehérvári Egyházmegye biztosította a hozzájuk tartozó mintegy 500 tanárnak és 5 ezer tanulónak.

Harminc családnak tudtak adni készüléket

A Beethoven Általános Iskolában igyekeztek minél gördülékenyebben venni az akadályokat az online oktatás bevezetésekor – osztotta meg lapunkkal Csapó Tamás, a martonvásári iskola igazgatója, aki hozzátette, hogy az új munkarend megszokása mellett a digitális oktatáshoz való eszközök beszerzése is prioritásként szerepelt, hiszen nem minden családban álltak rendelkezésre a szükséges berendezések.

– Az iskola alapítványa, a Beethoven Alapítvány felhívást tett közzé, hogy várja a használt, feleslegessé vált laptop-, tablet- vagy okostelefon-felajánlásokat a rászoruló tanulók számára. Az üzenet célba ért: sorra érkeztek az adományok a civil szférából, sőt a helyi és a környező cégek is a kezdeményezés mögé álltak, notebookokat juttattak el a szülőkön keresztül. Majd az osztályfőnökökkel konzultálva, személyesen vittük ki az alapítvány vezetőivel mintegy 30 család részére. Példaértékű volt az összefogás, nagyon köszönöm minden felajánlónak a segítséget ezúton is – mondta az igazgató.

Ösztöndíjrendszeren keresztül segítettek

Sárbogárdon, a koronavírus-járvánnyal nem összekapcsolható módon, legutóbb két projekt keretében is segítették számítástechnikai eszközökkel a rászoruló diákokat – mondta el érdeklődésünkre Sükösd Tamás polgármester. Az egyik a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszer lehetőségein belül zajlott a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatása körében. A másik pályázat révén az általános iskolásokat tudták kismértékben segíteni.

Enyingen nem jutott arra forrás, hogy számítástechnikai eszközök ajándékozásával segítsék a rászoruló diákokat – tudtuk meg Viplak Tibor polgármestertől. Szegény az eklézsia, melyet Dél-Fejérben sajnos bármelyik önkormányzat elmondhat magáról – tette hozzá a városvezető. A rendelkezésre álló pénzeszközöket most a veszélyhelyzet kezelésére kellett és kell mozgósítaniuk.

Sárkeresztúron sem tudták eszközökkel segíteni a rászoruló nebulókat – tájékoztatta a Hírlapot Csutiné Turi Ibolya polgármester. A szociálisan rászorulókat adományokkal is támogatják, adnak mindent, amire lehetőségük van, de egyúttal önzetlen emberek jótékony felajánlásait is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában