Ünnep

2020.04.10. 07:00

Húsvét: A reménység és az összefogás ideje

A kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvét alkalmából kértünk meg egyházi személyeket, osszák meg olvasóinkkal gondolataikat e nehéz időkben.

Korondy Tamás, Kecskés Zoltán, Sági Zoltán, Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Molnar_Artur

Nem látjuk, de hiszünk benne

Jézus Krisztus ígért feltámadásának hírét legelőször az asszonyok kapták meg. Ők voltak ott Jézus Krisztus sírjánál, s ők lehettek a feltámadás első szemtanúi is. A hír aztán néhány asszonyról több emberre, majd a városra, végül az egész országra szólóan elterjedt. Néhányan úgy fogadták, „hiszik, ha látják”, míg mások, a boldogok, ugyan nem látták, de hittek benne. Jelenleg mi is ez utóbbi fázisban vagyunk – taglalta Révész Lajos baptista lelkész.

Gyülekezetükre a mindennapokban a vasárnapi istentisztelet és a házi csoportok „intézménye” jellemző, ahol egy zártabb, intimebb közösség működik, személyes és életközeli kapcsolatban. Most, hogy a hívek a járvány miatt az ünnepek alatt nem látogathatják a gyülekezeti házat, a házi csoportok szerepe még inkább felerősödik. Az akár ötvenfős „családok” interneten állnak kapcsolatban egymással, így kommunikálnak a másikkal s merítenek erőt egymásból. Emellett a hagyományos nagypénteki vacsora is átalakul: az úrvacsorát – amely során a hívek megújítják szövetségüket Istennel – az otthonokban a családfő vagy a legidősebb, lelkileg érett tag, például a nagypapa vagy a nagymama tarthatja meg. Mindeközben online az istentiszteletet is közvetítik.

Révész Lajos baptista lelkész: „Ezekben az időkben a nagy tömegben ünneplés összezsugorodik néhány főre. Ez mutatja meg igazán, kinek milyen a kapcsolata Jézus Krisztussal”
Fotó: FMH-archív

– Ebben az esztendőben átalakultak a szokások, a családlátogatás. Nem találkozhatunk minden szerettünkkel, ismerősünkkel, még a gyülekezetben sem. Ezekben az időkben a nagy tömegben ünneplés összezsugorodik néhány főre. Ez mutatja meg igazán, kinek milyen a kapcsolata Jézus Krisztussal – zárta gondolatait a baptista lelkész.

Az ajándék voltot elmélyíteni

– Az egyház nagy titka, hogy „megnyesve kizöldül”, hogy a halálból életre támad. E napok hogyan gazdagíthatják húsvét megünneplését, megélését? – kérdeztük Spányi Antal megyés püspököt húsvét ünnepe alkalmából.

– A húsvét üzenete nagyon csodálatos és nagyon mély – és az ember egész életét érinti. Olyan nagyon szép az Istennek ez a gazdagsága, amellyel az embert keresi, és az ember üdvösségét mintegy szolgálja és műveli. Ezt mi évről évre szemléljük a húsvét titkában, a liturgia titkában, a liturgia megjelenési formáiban. Amikor összegyűlünk a templomokban, felolvassuk az aktuális szentírási részeket, elvégezzük a liturgiát, abba meghívjuk a híveket, hogy kapcsolódjanak be. Kiosztjuk az oltáriszentséget, szentáldozáshoz járulnak a hívek, és így lesznek részesei annak az üdvösségtörténetnek, amelyet az Isten kezdettől fogva elhatározott, mert mindannyiunk számára elhatározta az üdvösséget. Most, amikor ennek az esztendőnek az ünnepéhez érkeztünk el, úgy gondolom, hogy meg akar az Isten szabadítani bennünket attól a – talán mondhatom így – kicsit kényelmes életfelfogástól, attól a megszokottságtól, hogy olyan magától értetődő, hogy megyünk a templomba. Olyan magától értetődő, hogy áldozunk és gyónunk, szentmisén vagyunk és halljuk az Isten igéjét. Ez nem magától értetődő, ez mindig ajándék. Ezt az ajándék voltot akarja az Isten bennünk elmélyíteni, ezzel akar bennünket erősíteni és gazdagítani. Én hiszem, hogy ez mindannyiunk számára igazi gazdagságot fog jelenteni. Ezzel kívánok a lap minden olvasójának, Fehérvár minden polgárának áldott, boldog és lélekben gazdagodó, a szívekben örömet hordozó húsvéti ünnepet!

Spányi Antal megyés püspök: „A húsvét üzenete nagyon csodálatos és nagyon mély – és az ember egész életét érinti”
Fotó: FMH-archív (Molnár Artúr)

A teremtett világ reménysége

„Jézus Krisztus megfeszítetett erőtlenségben, de az Isten hatalmából él, és élni fogunk mi is ő vele együtt.” 2Kor. 13,4.

– Az előbb idézett Ige hatalmas örömhír számunkra, hisz általa ebben a váratlan, az egész világot megrázó helyzetben is találunk megnyugvást – vallja Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

– Tapasztalhatjuk, hogy az Úristen most is velünk van, még ha úgy is tűnhet, hogy elfordult. Ellenkezőleg: egy jelet küldött az emberiségnek, hogy rádöbbenjünk arra, Őnélküle mennyire sebezhető, törékeny az életünk és csupán egyetlenegy kapaszkodónk van, hogy Őrá tekintünk és Őrá tekintve egymásra. A keresztyéneknek nincs is nagyobb reménységük a húsvéti reménységnél. Bár erőtlenek vagyunk, de Ővele együtt közösségben erősek, és ahogyan Ő él és feltámadott a halálból, mi is élni fogunk. Megtartó Istenünk van, ez az igei üzenet. Amit nagyon fontosnak tartok, hogy az egyház ezekben a nehéz időkben is szolgálatot teljesít az online istentiszteletek által, befelé erősítve a gyülekezetet, ugyanakkor kifelé adománygyűjtést hirdet, mivel fontosnak érzi, hogy az összefogásban is részt vállaljon, a Magyar Református Szeretetszolgálat krízis­alapjához csatlakozva.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke: „Bár erőtlenek vagyunk, de Ővele együtt közösségben erősek, és ahogyan Ő él és feltámadott a halálból, mi is élni fogunk”
Fotó: FMH-archív (Nagy Norbert)

– A böjtből húsvét felé haladó reménységgel mondjunk közbenjáró imádságot egymásért, a betegekért, az idősekért, a gyógyítókért, az orvosokért, a nővérekért, a felelős döntéshozókért, a szolgálatban lévő testületekért, a népünkért és az egész világért. A közbenjáró könyörgés most nagyon fontos, hiszen az imádság, a reménység és az összefogás ideje van – zárta gondolatait a püspök. – A feltámadott Jézus Krisztusba vetett bizonyosságunk is erre hatalmaz fel bennünket.

Közösen megélni a húsvétot

– Gyülekezeti szinten sajnos minden megváltozott – kezdett bele szomorúan a koronavírus-járvány miatti rendkívüli húsvéti program ismertetésébe Bencze András evangélikus lelkész, egyben a Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese. – Nem jövünk össze istentiszteletre, s nem szolgáltatjuk ki az úrvacsorát sem, pedig ez számunkra ilyenkor a legfontosabb esemény lenne. Nagyon nagy fájdalom ez számunkra, s hiányérzetet szül nemcsak bennem, hanem a gyülekezeti tagokban is, akikkel igyekszem, ha személyesen nem is, de telefonon tartani a kapcsolatot.

A szent háromnap a keresztények legnagyobb ünnepe, mint ismert, Jézus Krisztus feltámadása is ehhez az időszakhoz köthető. Bencze András ilyenkor végiglátogatja az időseket, és személyesen visz úrvacsorát a családoknak is. Ez most úgy néz ki, elmarad.

Bencze András evangélikus lelkész: „A templom helyett most próbálják meg az otthonaikban megélni a húsvétot”
Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

– A személyes ünnepek hiányában többet szólalunk meg elektronikus felületeken, a nagypénteki és a húsvéti alkalmak mindenképpen. Úgy tervezzük, hogy videó formájában jelenünk meg az oldalainkon, hogy a családok az otthonaikban is láthassanak mindent. Továbbá az írott sajtónkat próbáljuk eljuttatni azok felé, akiknek nincsen elektronikus elérhetősége. Igazából ezt már virágvasárnap óta el is kezdtük, hiszen nemsokára itt van a húsvét.

Az evangélikus egyház is segíti az időseket, többek között bevásárolnak és a fontosabb ügyeket elintézik számukra – ebben 12 segítő áll rendelkezésre. Bencze András arra szólítja fel a hívő családokat, hogy a templom helyett most próbálják meg az otthonaikban megélni a húsvétot – énekeljenek, imádkozzanak együtt, s alakítsanak ki maguk a családok is egy kis gyülekezetet, ezzel is erősítve az összetartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában