előretekintés

2020.04.01. 07:30

Húsvét, A Föld napja és kellemes, tavaszias idő vár ránk áprilisban

Különleges napokat bőven tartogat számunkra az év negyedik hónapja, de híres Fejér megyei szülöttekről, és időjárásról is olvashat cikkünkben.

feol.hu

Forrás: Pixabay

A hagyomány szerint e hónapnak Romulus adott nevet, isteni anyjának, Venusnak etruszk neve után (Apru, l. görög Aphrodité). Terentius Varro, római tudós a név eredetét népies etimologizálással az aperire „kinyílni, feltörni” igére vezeti vissza, mondván, most nyiladozik a természet, most töri fel az eke a talajt.

A hónap római ünnepei a növényzet sarjadzását, az állatok szaporodását, általában a termékenységet voltak hivatottak elősegíteni. Április utolsó ünnepe a 28-ától május 3-ig tartó Floralia, Flora virágistennőt tiszteli meg.

Jeles napok áprilisban

Április 1.: Az „áprilist járatás„ vagy „április bolondja” az ókori tavaszkezdő tréfás örömünnepekre vezethető vissza, mely hazánkba vélhetően német közvetítéssel került. Erre vall, hogy elsősorban városi és gyermekmulatság, a felnőtt falusi nép körében sohasem gyökeresedett meg.

Április 7.: 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az Egészségügyi világnap alkalmával.

Április 8.: A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át A romák világnapjává nyilvánították.

Április 10.: A Magyar Rák Liga 1993-tól minden évben Nemzeti rákellenes napot szervez április 10-én dr. Doblinger Gyula (1849–1937) sebész, egyetemi tanár születésnapján, aki 1902-ben megalakította az első Országos Rák Bizottságot. A nap célja, hogy a társadalom minden rétegét – az egyént is – bevonják a rák elleni küzdelembe, felébresszék a felelősséget önmaguk iránt.

Április 11.: 1755. április 11-én született James Parkinson angol orvos és természettudós, aki 1817-ben elsőként írta le a kór klinikai tünetegyüttesét. 1997 óta világszerte ekkor tartják A Parkinson-kór világnapját.

Április 12.: Az űrhajózás napján az 1961. április 12-én a Szovjetunióban Földkörüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal.

Április 22.: Magyarországon 1990 óta rendezik meg A Föld napját, melyet 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Április 23.: Az UNESCO 1995-ben A könyv napjává nyilvánította április 23-át. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására. Ezen a napon halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes. Ez a nap egyben A szerzői jogok napja is.

Április 24.: A kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én rendezik meg Magyarországon A rendőrség napját.

Április 27.: 1994. április 27-én ünnepelték meg először A vakvezető kutyák világnapját. Az ötlet a Nagy-Britanniában lévő Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségétől származik.

Április 29.: 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte A táncművészet világnapjának megtartását. 1982-ben ünnepelték először.

Húsvét

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is.

(forrás: jelesnapok.oszk.hu)

Áprilisi születésnaposok Fejér megyében

1814. április 6-án Székesfehérváron született Lovag Ybl Miklós György Ignác magyar építész, a 19. század egyik legnagyobb magyar mestere, a historizmus európai jelentőségű képviselője. Legismertebb művei a budapesti Magyar Állami Operaház, a Fővámház (ma a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete), a Várkert Bazár, a Szent István-bazilika vagy a Szeplőtelen fogantatás templom (Fót).

1865. április 13-án Fehérváron született ifj. Havranek Antal kőfaragómester.

1877. április 26-án Székesfehéváron született Terkán Lajos magyar csillagász, kinek szakterületete a változócsillagok fotometriája és a kisbolygókutatás volt.

1956. április 9-én Szentesen született Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész, a Vörösmarty Színház tagja.

1962. április 26-án Székesfehérváron született Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, operettprimadonna, rendező, ének- és drámapedagógus.

1983. április 18-án Miskolcon született Huszti Szabolcs magyar labdarúgó, a MOL Fehérvár FC játékosa.

1988. április 23-án született Csorvási Milán, az Alba Fehérvár kosárlabdázója.

1991. április 4-én Budapesten született Kovácsik Ádám magyar válogatott labdarúgó, kapus, a MOL Fehérvár FC játékosa.

Időjárás

Az előrejelzések szerint április első napjaitól kezdve száraz, kellemes tavaszi időre számíthatunk, napközben 19-21 fok körüli meleggel. A hónap elején éjszaka még egy-két napig előfordulhatnak fagypont alatti hőmérsékletek, ám a második héttől kezdve már erre sem kell számítani. Húsvét hétvégéjén közepesen felhős időre, helyenként előforduló záporokra készülhetünk, ám ettől eltekintve többnyire száraz hónapnak nézünk elébe – írja az időkép.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában