Koronavírus Fejérben

2020.04.20. 11:30

Hatásosnak bizonyultak a hétvégére bevezetett szigorú szabályok – Fejér megyei körkép

Csókakő, Csákberény, Gánt és Csákvár polgármesterei március végén Tessely Zoltánhoz és Törő Gáborhoz, országgyűlési képviselőikhez fordultak, kérve, terjesszék a parlament elé: legfeljebb 20 kilométerre lehessen eltávolodni a lakóhelytől. Körülnéztünk a hétvégén, vajon a jó időben volt-e tumultus a kirándulóhelyeken.

Borsányi Bea

Fehérváron futni is csak maszkban lehetett Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Az operatív törzs a fent említett formában nem támogatta a beadványt, ám ennek hatására kaptak a polgármesterek jogkört először húsvétkor arra, hogy szigorító intézkedéseket vezethessenek be. Miután ezek pozitív változásokat hoztak és a kirándulók száma érezhetően csökkent, az elmúlt hétvégén a polgármesterek ismét megkapták a lehetőséget a különleges intézkedésekre.

Tumultus, tömeg sehol nem volt

Szombati túránk legelején, Csókakőn, a várba vezető szűk utca elején a behajtani tilos tábla és a helyi rendelet kifüggesztésén túl nem ütköztünk fizikai akadályba. Egy rendőrautó posztolt ugyan az út szélén, ám a hivatalos közeg nem állta utunkat, simán feljutottunk a vár alatti parkolóba. Ám ottjártunkkor egyetlen parkoló autót és kirándulókat sem láttunk. Egy helyi lakostól megtudtuk, a szigorító intézkedések bevezetése óta eltűntek a látogatók, csendes lett a falu. Ezt azonban egyáltalán nem sajnálják. Csókakőről Csákberénybe hajtottunk, ahol szintén csend és nyugalom fogadott minket. A főútról letérve és a településen végighajtva csak a temető mellett láttunk „gyanús” kocsikat – összesen kettőt. Annál több, közel 20 autót számoltunk meg a Csákberényből Zámoly felé vezető úton, a Vértesi Tájvédelmi Körzet bejáratánál, majd kicsivel odébb a dolomit­sziklás dombok és a katonai emlékmű tövénél. Itt azonban nem korlátozta őket senki.

A Velence-korzón ezúttal alig volt ember Fotó: Fehér Gábor / FMH

„Nem szeretnénk megtiltani senkinek sem, hogy a környéken, a hegyekben és az erdőkben kiránduljon, csak magunkat szeretnénk védeni ebben a helyzetben” – fogalmazott Spergelné Rádl Ibolya, a közeli Gánt polgármestere, amely utunk következő állomása volt. Ahogy elhaladtunk a település előtt található bányamúzeumnál, két rendőrautót is láttunk az út szélén, átellenben több gépkocsi parkolt csakúgy, mint közvetlenül a falu előtt, a Kápolnapusztára vezető földút elején, amelyet a polgármester a múlt héten jelölt ki parkolóhelynek. A szigorított szabályozás értelmében Gántra csak az ott lakók, illetve ott ingatlannal rendelkezők mehettek be. A közterületen található parkolók egy részét szalagokkal is lezárták, így csak egy-két túrázót és kerékpárost láttunk, ahogy Oroszlány irányába elhagytuk a községet. „Ez a rendszer második hete bevált, szeretnénk, ha minden hétvégén lehetőségünk lenne ezeknek a szabályoknak a bevezetésére, amíg a kijárási korlátozás nem ér véget” – mondta lapunknak a polgármester.

Csákváron is ellenőrizték a szabályok betartását Fotó: Pesti Tamás / FMH

Csákvárra a Haraszt felől érkeztünk, ahol két parkoló autót láttunk a települést jelző tábla előtt. A kisváros csendes, szombat délutáni életét élte, kirándulók áradatának nyoma sem volt. Még a város határain túl ismert és kedvelt cukrászda előtt is csak néhány motor állt, fagyit, süteményt csak elvitelre, dobozban adtak. Szigorúan maszkban és gumikesztyűben. Négy óra környékén értünk a Velence-korzóhoz, amelynek környékét végig lezárták, a parkolóba való lejutást pedig rendőrök, polgárőrök ellenőrizték.

Fehérváron futni is csak maszkban lehetett Fotó: Fehér Gábor / FMH

Minket is figyelmeztettek, amikor kiszálltunk az autóból, hogy a korzón nem lehet sétálni, de vásárlásra is csak egy óránk van. A sétányon mindössze néhány gyalogost és három kerékpárost láttunk. Itt zárult szombati túránk, amelynek rövid összegzéseként megállapítható – és ezt a települések vezetői is megerősítették –, hatékonyak a szigorító intézkedések a megyei településeken. Talán Perkáta az egyetlen, ahol a polgármester úgy látta, nincs szükség az országosnál szigorúbb intézkedések meghozatalára, így nem határozott többlet­intézkedésekről.

FERTŐZÖTT ABÁN

Vasárnap este került ki az abai önkormányzat közösségi oldalára a hír: megvan az első koronavírus- fertőzött a településen. Kórházi dolgozó, aki eddig Fehérváron volt elkülönítve. Így Abán nem mozgott, a betegséget sem itt, hanem valószínűleg a fehérvári kórház belgyógyászati osztályán kaphatta el munkavégzése közben. Tünetei enyhék, így nem szorul kórházi ellátásra – áll a szövegben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában